Ångrat försäljning av hund

2017-05-10 i KÖPRÄTT
FRÅGA
Hej!Jag vill köpa tillbaka min unghund som jag sålde privat på avbetalning i fredags. I lördags ångrade jag mig och ville köpa tillbaka henne pga är rädd att hon inte kommer att ha det bra + att nya ägaren har skulder osv. men familjen total vägrar. Vi skrev ett avtal: Härmed överlämnar jag "hundens namn" till "nya ägaren" på avbetalning 1000/månad. "Nya ägaren" får inte sälja, avliva, överlämna utan mitt godkännande. Jag har förköpsrätt om hunden ska säljas. Har kontaktat polisen men dom kan inget göra.Snälla hjälp. Finns det verkligen inget jag kan göra för att få köpa tillbaka henne?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

När du som privatperson sålde din hund till en annan privatperson gäller det som ni har avtalat för försäljningen. Har ni skrivit i avtalet vad som ska gälla om någon av er ångrar er? Annars krävs det att den nya ägaren går med på att du får köpa tillbaka hunden, eller att den nya ägaren gör sig skyldig till avtalsbrott. Om den nya ägaren till exempel inte kan betala av hunden som hen ska är det ett avtalsbrott och då har du rätt att häva köpet och köpa tillbaka hunden. '

En annan möjlighet är om avtalet mellan dig och den nya ägaren kan ogiltigförklaras. För att avtalet ska kunna ogiltigförklaras krävs det att någon av ogiltighetsgrunderna i avtalslagen föreligger.

Ogiltighetsgrunderna är:

- Att du blivit hotad till att skriva under avtalet

- Att du har blivit tvingad på olagligt sätt att skriva under avtalet (till exempel genom utpressning)
- Att den nya ägaren medvetet har vilselett dig vid avtalsskrivandet (till exempel genom att undanhålla viktig information)
- Att du t.ex. sålt hunden till underpris för att du inte förstod vad den var värd (ocker)

Du måste även kunna bevisa på något sätt att det föreligger en ogiltighetsgrund. Det räcker inte att bara påstå det.

Om den nya ägaren följer avtalet och ingen av ogiltighetsgrunderna föreligger finns det tyvärr inte så mycket du kan göra. Mitt råd är i så fall att du försöker prata med den nya ägaren igen och försöker komma överens om att du ska få köpa tillbaka hunden. Du kanske kan erbjuda ett lite högre pris än vad de köpte hunden för?


Hoppas det löser sig!

Med vänlig hälsning,

Caroline Orava
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (920)
2021-12-01 Vilken ångerrätt gäller vid köp av telefonförsäljare?
2021-11-30 Samtycke vid digitalt presentkort
2021-10-31 Rätt till öppet köp?
2021-10-30 Vad kan man göra om säljaren är i dröjsmål med varans avlämnande?

Alla besvarade frågor (97623)