Ångra äktenskapsförord efter skilsmässa

FRÅGA
Min man och jag skilde oss efter 20 års äktenskap 2008. Hans bror gjorde ett äktenskapsförord innan. Där gick jag med på att lämna en stor sommarstuga eftersom jag var ledsen och behövde pengar till annat boende. Jag gick med på halva huset i stan och lösöre som var mitt. Nu känns det som om jag var för snäll. Går det att ändra till att jag får bli delaktig efter att hans tre särkullebarn med två olika kvinnor fått sitt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket (7 kap. 3 § äktenskapsbalken). Efter att detta gjorts är äktenskapsförordet gällande och kan inte ändras ensidigt av den ena maken. Villkor i ett äktenskapsförord kan i vissa fall jämkas vid bodelningen om det leder till oskäliga konsekvenser (12 kap. 3 § ÄktB), men en helhetsbedömning görs.

När ni skilde er genomfördes en bodelning där er egendom delades upp mellan er. Om ni hade en bodelningsförrättare ska klander av bodelningen ske inom fyra veckor (17 kap. 8 § ÄktB). Om ni upprättade bodelningsavtalet formenligt själva finns det inte möjlighet att klandra bodelningen, utan bodelningsavtalet kan bara ändras om båda parter gemensamt upprättar ett nytt bodelningsavtal. För att bodelningsavtalet ska ogiltigförklaras krävs exempelvis att den ena parten blivit vilseledd eller att avtalet är oskäligt (se bl.a. 36 § avtalslagen).

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Clara Danelid
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (905)
2019-04-19 När får äktenskapsordet sin betydelse?
2019-04-19 Utgör bilarna enskild egendom eller giftorättsgods?
2019-04-18 Vad kostar det att upprätta eller ändra ett äktenskapsförord?
2019-04-18 Enskild egendom på gemensamt bankkonto - hur fördelas det?

Alla besvarade frågor (67977)