FrågaKÖPRÄTTÖvrigt22/09/2017

Ångerrätt för kurs

Hej,

Jag och min man deltog i ett seminarium på ett hotell i Stockholm för ca 2 veckor sedan. Seminariet som hölls av ett engelskt företag gällde en ny verksamhet och vi blev mycket intresserade av detta då det potentiellt skulle kunna ge oss lite mer pengar att leva på efter pensionering. Vi skrev på ett avtal om en utbildning och tillgång till material för att kunna starta upp denna verksamhet och gjorde en delbetalning på SEK 20 000.

Enligt det avtal vi skrev på skulle vi ha en veckas ångerrätt, men vi ångrade oss efter lite mindre än två veckor. Vi skrev då tillbaka till företaget och bad om att få säga upp avtalet samt få tillbaka pengarna och hänvisade till svensk konsumentlagstiftning.

Representanter för det engelska företaget meddelade att vi inte kunde säga upp avtalet eftersom det hade gått mer än en vecka och med hänvisning till att utbildningen skulle ske i England och att därför engelsk lag gäller i detta fall.

Min fråga är, har vi någon möjlighet att bestrida detta med hänvisning till svensk konsumentlagstiftning och det faktum att försäljningen skedde på plats i Sverige?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

I konsumentköplagen finns ingen ångerrätt efter att avtal slutits utan det är upp till varje företag att stadga om en sådan ångerrätt, vilket många i Sverige gäller att göra. Den enda lagstadgade ångerrätt du åtnjuter som konsument är när du gör ett distansköp, t.ex. via internet, då du åtnjuter en 14-dagars ångerrätt (2 kap. 10 § distansavtalslagen).

Vid köp över gränserna finns inte heller någon sådan rätt, eftersom CISG tillämpas och denna saknar bestämmelser om ångerrätt (köplagen 5 §, lagen om internationella köp (CISG)).

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel KarlssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo