Angående samäganderätt till hund efter två år av separation.

FRÅGA
Hej!Jag har hamnar i en tvist med min fd sambo om rätten till vår hund. Hunden köptes av honom när vi var sambos men vi har betalt de löpande kostnaderna för hunden tillsammans. Jag lämnade honom för snart 2 år sedan och inledningsvis hade vi hunden 50/50. Efter ca 6 månader motsatte han sig detta och jag fick bara ha hunden när han gick med på det. Det var relativt ofta men jag har mått dåligt av säkerheten i när jag får träffa hunden. Nu har han träffat en ny kvinna och vill "fasa ut" mig ut hundens liv.Jag har varit i kontakt med hundjurist som menar att vi har en ett samägandeskap i.o.m. att jag ar ståttt för så stora delar av omvårdnaden men också ör delar av den löpande kostnaden. Sambon bara skrattar åt detta och menar att det är han som är ägare eftersom han står på ägandebeviset. Jag har hållit en oberörd yta gentemot honom men tvivlar på att jag har rätt trots vad hundjuristen sagt. Juristen skickade t.o.m. en formell skrivelse till mig om att det är att räkna som ett samägandekap. En skrivelse jag skickat till honom men som han fnyser åt. Vad ska jag tro? Törs jag driva frågan till domstol med förvissningen om att hundjuristen har rätt?/Oroad matte
SVAR

Namn har tagits bort i frågan på grund av personuppgiftslagen.

Hej där! Jag ska besvara din fråga så gott jag kan. Vi är glada på Lawline för att du väljer att ge förtroende till oss.

Huvudregeln är att den som står som ägare är ägare av hunden. Det finns dock något vi kallar dolt samäganderätt. För dolt samäganderätt ska föreligga så har domstolen givit 2 huvudvillkor som måste uppfyllas för att det ska föreligga.
1. Han måste ha köpt hunden med tanken om att ni ska ha hunden gemensamt.
2. Du måste ha löpande omhändertagit och bidragit med tid eller pengar för hundens utgifter.

Båda punkterna måste uppfyllas för att dolt samäganderätt ska anses finnas, i så fall blir bevisföring enligt samäganderättslagen tillämplig.

Dock måste du uppmärksamma att bevisa att ni köpt hunden med tanke på gemensam användning är väldigt svårt. Ett nekande från honom att han köpte den med tanke på att ni skulle ha den gemensamt kan väga till hans förmån eftersom det är han som står som ägare och det var han som köpte hunden med sina egna pengar. Faktum att det har gått två år sedan ni separerade och det är han som har tagit hand om hunden i ett och ett halvt år är nackdel för dig med i en eventuell domstolstvist. Med andra ord så är dina chanser för att åberopa dolt samägande inte jättestark, tyvärr.

Om det är så att du ändå vill ta det till domstol så kommer du behöva all bevis på att du har bidragit med tid och pengar (bankbetalningar, vittnen osv) för att ta hand om hunden. Det är även viktigt att du kan bevisa att ni hade hand om hunden 50/50 efter separationen med. Om domstolen håller med dig så kommer ni äga hunden med samäganderätt och måste komma överens om hur ni ska dela tiden med hunden, eller om du eller han ska köpas ut.

Jag hoppas verkligen det löser sig och att ni kan komma överens. Vill du ha vidare hjälp i en eventuell tvist så rekommenderar jag att boka tid med en av våra jurister genom att klicka på länken nedan.

http://lawline.se/boka

Bästa hälsningar

Binh Tran
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95740)