Ang. samboskap

FRÅGA
Hej. Jag har läst på Lawline att sambo kan gälla från 11 veckor som svar till "nar-blir-man-sambo". Men hur kan ett par visa till en myndighet att de är sambo? T.ex om de har en gemensamma bankkonton, bodde i samma adress i ett år (utan registrering), men är registrerat i samma adress för sista 3 mån, och båda säger att de är i en förhållande?Tack på förhand
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Inledningsvis avses med sambos två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll, detta enligt 1 § sambolagen (2003:376). Det du läste om 11 veckor var taget ifrån ett avgörande i hovrätten som rörde två personer som ansågs vara sambos efter den tiden. Det bör ses som en riktlinje snarare än en exakt gräns, eftersom rätten ser till samtliga omständigheter i varje fall som kommer ifråga.

Jag är lite osäker på hur du menar när du undrar hur ett par kan visa en myndighet att de är sambos. Angående de exempel du tar upp med gemensamma konton och registrering på samma adress i tre månader (och dessförinnan att de ändå bott på samma adress i ett år) är enligt min bedömning tydliga indikationer på att ett samboförhållande föreligger enligt sambolagens mening. Det finns dock exempel på andra omständigheter som skulle kunna tala emot att ett samboförhållande föreligger, till exempel om den ena personer motsätter sig att de är sambos. Men så som du beskriver det är personerna överens om att de är sambos, så det är ju inte något problem här.

Hoppas att detta var någorlunda svar på din fråga! Oavsett är du välkommen att höra av dig med ytterligare funderingar i framtiden.

Allt gott!

Sara Welin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2782)
2020-11-28 Vad anses som samboegendom?
2020-11-26 Har efterlevande sambo rätt till arv?
2020-11-25 Kan sambo få täckning för enskilda skulder från samboegendom?
2020-11-25 Bodelning av lägenhet enligt sambolagen (SamboL)

Alla besvarade frågor (86536)