Ändra sig när man har lovat något muntligen?

2019-09-13 i Muntliga avtal
FRÅGA
Hej,En vän bjöd mig på en resa för snart ett år sedan (betalade flyg själv) där han insisterade på att bjuda på boende och mat. Har dessvärre inget skriftligt på detta. Vi har nu haft en dispyt och han vill därför att jag betalar min del för resan. Har han rätt att kräva mig på dessa pengar? Eller räknas en resa som gåva?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Generellt brukar man säga att det finns två sätt för en person som lovat något att verkligen bli tvungen att ge bort något rent juridiskt. Antingen genom att personen skriver en gåvoutfästelse eller gåvobrev där personen uttrycker ett sådant löfte, eller genom att personen, inför en större skara personer, vid ett högtidligt tillfälle, uttalar ett sådant löfte. Det här är dock sällan något som man i vardagliga situationer hänvisar till.

Om man istället pratar om avtal så kan avtal vara både muntliga och skriftliga. Ett avtal är alltså "lika bindande" oavsett om avtalet är skriftligt eller muntligt. Ett "vanligt" avtal har inga formkrav.

Ur bevissynpunkt är det dock självklart alltid bättre att avtalsinnehållet är nedskrivet i ett dokument (eller i någon annan form som är varaktig, t.ex. i ett mail). Ett dokument som parterna har skrivit under visar med väldigt stor tydlighet att parterna har varit överens, men underskriften är alltså inte ett krav för att avtalet ska vara bindande- det räcker alltså att ni kommer överens allihopa om något som alla har gått med på.

Det är alltid svårt med löften och "avtal" mellan privatpersoner på det här sättet eftersom man i många fall bara litar på det personen säger, och i de flesta fall räknar man ju inte med att det ska behöva skrivas några gåvobrev eller avtal för att vissa saker ska gälla. Därför kanske själva moralen och vad som känns bäst i situationen många gånger kan bli avgörande. Dessutom finns det preskriptionstider på 10 år, så beroende på hur lång tid det har gått mellan att han har sagt att han ska betala och er dispyt kan också bli avgörande.

Som svar på din fråga så skulle jag vilja hävda att om han har lovat något så kan du hävda att ni ingått ett muntligt avtal och hänvisa till principen pacta sunt servanda (avtal bör hållas). Har han sagt att han ska betala och ni redan åkt på resan blir det lite märkligt att han väljer att ta tillbaka det han sagt nu i efterhand. Annat vore om ni inte hade hunnit åka än.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Amanda Alwall
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Muntliga avtal (221)
2021-10-31 Vem ska bevisa om en swish rör sig om en gåva eller ett lån?
2021-09-30 Hur gör man om part inte lever upp till muntligt avtal?
2021-05-06 Ska ett muntligt avtal vara gällande?
2021-02-27 Inneboende vägra lämna?

Alla besvarade frågor (97352)