Andra personer vill tvinga mig att berätta saker för en viss person, är det förtal?

Hej min fråga gäller en allvarlig sak. Jag anförtrodde mig för en person (x) för längesen att jag varit utnyttjad sexuellt under min uppväxt och berättade vem förövraren var till denna person (x)Personen x i fråga går till en annan (y) och berättad allt. Det leder nu i sin tur att den personen (y) ringer till mig och säger att förövrarens fru har rätt att få veta vad som hänt och tvingar mig att berätta allt för förövraren fru men att om jag inte gör det så kommer hon och hennes man som nu fått reda på allt via henne att berätta det istället. Detta leder till att förövrarens fru kommer få en förvrängd bild och inte veta allt plus att de kommer kunna splittra deras äktenskap. Begår Y ett brott? Tex förtal? Kan jag på något sätt stoppa detta från att spridas och nå fram till fel personer?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förtal

Förhåller det sig så, att en person säger saker till andra för att du ska utsättas för missaktning eller för att du ska framstå som klandervärd, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förtal" (5 kap. 1 § brottsbalken).

Åtgärd

I de fall det förekommit ärekränkningsbrott, väcker åklagare endast åtal i särskilda fall. Alternativet är att du kan väcka tala såsom målsägande (5 kap. 5 § brottsbalken). Du bestämmer själv om du vill väcka åtal. Skulle du väcka åtal så har du bevisbördan, det vill säga att det är du som måste bevisa att personen har begått brottet. Det är viktigt att tänka på, att du riskerar att få betala rättegångskostnaderna om du förlorar målet.

Det finns alltid möjlighet att upprätta en polisanmälan.

Utpressning?

Alternativt brott är utpressning som är ett brott enligt 9 kap 4 § brottsbalken. Brottet består i att någon genom hot om våld, skandalisering eller polisanmälan tvingar annan till handling eller underlåtenhet.

Slutsats

I detta fall har du inte blivit utsatt för förtal och det finns inget i frågan som tyder på att det är fråga om utpressning.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo