FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt01/03/2018

Ändra folkbokföringsadress för barn

Hej.

Vi har gemensam vårdnad om vår dotter som fyller 17 år detta år.

Hon har bott heltid hos mig sedan augusti 2017.

Nu vill jag att hon folkbokförs på min adress. Så att jag kan söka fullt underhåll.

Pappan vill inte det.

Vad säger lagen?

Kan han vägra flytta adressen?

Vad kan jag göra?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!


När det gäller folkbokföring finns reglering kring detta i folkbokföringslagen.


Beträffande barns folkbokföring är det så att när barn har två vårdnadshavare gäller rätten och skyldigheten att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter vårdnadshavarna gemensamt. Om endast en av två vårdnadshavare ensam gör en flyttanmälan till skatteverket för att ändra ett barns folkbokföring och den andra vårdnadshavaren inte samtycker så avvisas den flyttanmälan för barnet ( folkbokföringslagen 30 § ). Efter att flyttanmälan har avvisats så kommer Skatteverket att utreda på vilken adress barnet ska vara folkbokfört och möjligen även folkbokföra barnet utan en anmälan. Barn som har fyllt 16 år har dessutom rätt att själv göra en flyttanmälan ( folkbokföringslagen 30 § ).


Det som avgör var ett barn ska vara folkbokfört avgörs av var barnet faktiskt bor, där barnet har sin dygnsvila, om barnet bara bor hos en förälder ska barnet vara folkbokfört på den adressen ( folkbokföringslagen 7 § ). När föräldrarna har gemensam vårdnad och barnet bor ungefär lika mycket hos föräldrarna så gäller dock i första hand att barnet ska folkbokföras där vårdnadshavarna gemensamt beslutar ( folkbokföringslagen 7a § ). I andra hand gäller dom eller avtal som har godkänts av socialnämnden under förutsättning att domen har vunnit laga kraft, föräldrarna följer avtalet alternativt beslutet, adressen som barnet folkbokförs på är samma som står i domen/avtalet och att det inte finns uppgifter som talar mot det som står i domen/ avtalet. Folkbokföring enligt detta sker främst om domen/ avtalet nyligen beslutats eller överenskommits. I tredje hand är det barnets egentliga hemvist som avgör var barnet ska vara folkbokfört. När barnets egentliga hemvist bedöms tittar Skatteverket på om det finns en ursprungsbostad, bostad där familjen senast bodde och tillsammans var folkbokförda, om en sådan finns och barnet tillbringar minst 40% av sin dygnsvila där och vårdnadshavarna inte heller gemensamt har ändrat barnets folkbokföring ska barnets folkbokföring inte ändras från ursprungsbostaden. Om båda föräldrarna har flyttat från ursprungsbostaden eller om föräldrarna har gjort en gemensam flyttanmälan där folkbokföringen en gång har flyttats från ursprungsbostaden så ska barnet folkbokföras där barnet är flest dygnsvilor. I de fall barnet är lika mycket hos föräldrarna ser Skatteverket till boendesituationen i övrigt, exempelvis avstånd till skola eller förskola, fritidsaktiviteter och närhet till område där barnet tidigare har bott.


Gällande folkbokföring krävs alltså i första hand båda vårdnadshavarnas samtycke för att göra en flyttanmälan till skatteverket. Om flyttanmälan görs av endast en av två vårdnadshavare kommer Skatteverket att avvisa anmälan men sedan utreda folkbokföringen. Barn som har fyllt 16 år kan dessutom själva göra en flyttanmälan.


Hoppas att detta gav svar på din fråga!


MVH

Lisa AnderssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo