Amortera på makes enskilda egendom och gemensamma barns arvsrätt

2017-10-09 i Arvsordning
FRÅGA
Min man äger huset som vi bor i som sin privata egendom likaså en hel del skog. Vi har två barn och han har två barn sedan tidigare.Är det dumt att betala på amorteringar av huset som jag inte äger, försäkringar osv?Kan jag bli utslängd (av hans barn) från huset om att min man dör?Måste våra barn vänta tills jag dör för sitt arv, med tanke på att jag inte arver min man.Tacksam för råd.Vänlig hälsning
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Amortering på makes enskilda egendom

Det faktum att den maken som inte äger någon del av bostaden är med och betalar kostnader för den, påverkar inte bostadens karaktär av enskild egendom. Bostaden kommer alltså fortsätta att utgöra enskild egendom vid en eventuell bodelning. Det är alltså ekonomiskt ofördelaktigt att betala amorteringar etc på egendom som du inte kommer få del av vid en bodelning.

Gemensamma barns arvsrätt

Är ni gifta när din man avlider så ärver du som kvarlevande maka hans arv med förtur (3 kap. 1 § ärvdabalken) Om din make dör före dig ärver du alltså hela din makes arv med förtur, även hans enskilda egendom. Det betyder att era gemensamma barn måste vänta tills även du gått bort. Eftersom det finns särkullbarn (icke gemensamma barn) ärver de dock direkt sin del efter deras far. Det vill säga, de barn som endast är din mans barn ärver sin del efter honom om han går bort först. Resten av kvarlåtenskapen (den avlidnes egendom) ärver du med förtur. Det måste dock finnas tillräckligt med ekonomiska medel efter din make för att särkullbarnen ska kunna få sina arv, och du inte ska behöva flytta från huset. Finns det inte tillräckligt med ekonomiska medel måste du sälja huset för att särkullbarnen ska kunna få ut sina arvslotter. Hans barn kan däremot avstå sitt arv för att du ska kunna bo kvar, de ärver sedan sin del efter att du gått bort. När sedan du går bort ärver hans barn resten av sitt arv, om de inte redan vid första tillfället tilldelades det de var berättigade till. Kvarvarande del av kvarlåtenskapen efter dig ärver dina barn efter att du avlidit.

Råd

Du bör alltså inte betala för mycket på huset. Du ärver din make med förtur och era gemensamma barn får vänta på sin tur.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus Schenkel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1639)
2021-07-29 Betydelsen av adoption vid arv
2021-07-28 Min son har avlidit, vem ärver honom?
2021-07-28 Den legala arvsrätten.
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?

Alla besvarade frågor (94413)