Alkolås efter rattfylleri alternativt drograttfylleri

2019-06-30 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej jag åkte fast för några månader sedan för grovrattfylla och fick lämna blodprov samma dag det fanns spår av droger i provet men domstolen dömnde enbart för grovrattfylla. Transportstyrelsen nekar mig när jag ansöker om alkolås pågrund av att det fanns spår av droger kan dom göra så fast jag inte blev dömd för drograttfylla? Jag har även lämnat in nya prover där det inte visar något i kroppen.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Mycket riktigt kan alkolås komma ifråga för den som fått körkortet indraget på grund av grovt rattfylleri (se 5 kap. 16 § körkortslag (1998:488)). Det förutsätter att brottet begicks genom förtäring av alkohol och inte narkotika.

Det framgår av din fråga att du dömdes för grovt rattfylleri trots att det visade sig finnas spår av droger i ditt blodprov. Även om rattfylla på grund av alkohol och narkotika kallas för "alkoholrattfylla" och "drograttfylla" i vardagligt tal, utgör båda brotten "grovt rattfylleri" enligt lagen (se 3 och 4 § lagen (1951:649) om straff för vissa trafikbrott).

Jag råder dig därför till att kontrollera om du verkligen bara blev dömd för rattfylla på grund av alkoholförtäring. Om så är fallet borde kunna ansöka om alkolås, men framstår för mig osannoligt att domstolen skulle bortse från ett blodprov med spår av droger.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Anna Holmström
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå79 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-01 21:50
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (769)
2019-07-17 Om jag bryter mot två trafikregler när jag kör för fort, blir det en eller två böteslappar?
2019-07-14 Hur länge varar en prick för olovlig körning?
2019-07-14 Vad är straffet för att använda en bil med brukandeförbud?
2019-07-07 Kommer jag att bli av med körkortet?

Alla besvarade frågor (71141)