Äktenskapsförords typtvång

FRÅGA
HejJag har en fråga gällande äktenskapsförord. Att göra båda makarna egendom till enskilda är tänkt att skydda egendomen vid ev skillsmässa.Men vid dödsfall så önska vi att resp make få ärva allt enl giftorättsgods.Går detta att förena, att ett äktenskapsförord endast gäller vid skillsmässa, men inte vid dödsfall då allt återigen ska räknas som giftorättsgods? Eller kan detta uppnås av ett testamente som överrider ett äktenskapsförord, vid dödfall?MVH B
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Genom ett äktenskapsförord kan makar, precis som du skriver, bestämma att egendom ska tillhöra personerna som dennes enskilda egendom. Äktenskapsförord ska vara skriftliga och undertecknas av båda makarna. Äktenskapsförordet ska vidare sedan registreras hos Skatteverket. Detta framgår av Äktenskapsbalken 7 kap. 3§.

Då man skriver äktenskapsförord är det viktigt att dokumentet är tydligt vad för egendom det handlar om, denna ska identifieras på ett tydligt vis. Dessvärre går det inte att skriva ett äktenskapsförord som du frågar om, då äktenskapsförord aldrig får vara villkorade, eller innehålla andra villkor som innebär ett osäkerhetsmoment vid dess infriande. Exempelvis att vid det fall någon går bort ska egendomen ändras till giftorättsgods. Tydlighet och förutsebarhet är krav!

För att åstadkomma vad du frågar enligt min tolkning att skriva ett äktenskapsförord där all egendom ska vara enskild egendom. På så vis skyddar ni er mot att inte behöva giva in någonting till bodelning. För att uppfylla möjligheten, att den andra personen ärver vid dödsfall, är testamente den enklaste lösningen där ni föreskriver att partnern ska ärva antingen allt, eller särskild utpekad egendom!

För vidare hjälp att upprätta sådant äktenskapsförord och testamente, hänvisar jag dig till Lawlines juridiska byrå, som ni antingen finner under fliken "Boka tid med jurist", eller att ni skickar ett mail till info@lawline.se.

Hoppas att svaret var till hjälp, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1251)
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?
2021-06-30 Kan ett äktenskapsförord tecknas under pågående äktenskap? + hur behandlas pensionssparande vid bodelning?
2021-06-30 Måste ett äktenskapsförord vara registrerat hos Skatteverket?

Alla besvarade frågor (94271)