FrågaFAMILJERÄTTÄktenskap och äktenskapsförord20/07/2020

Äktenskapsförord för sparade pengar

Kan jag skriva äktenskapsförord på mina sparade pengar?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Regler om äktenskap och skilsmässa finns i Äktenskapsbalken (ÄktB).

Vid en eventuell skilsmässa ska som huvudregel en bodelning ske (9 kap § 1 ÄktB). Det innebär kortfattat att man räknar ihop all egendom som de båda makarna har, och delar den lika mellan dem (11 kap 3 § ÄktB.) Om inget annat har angetts blir all egendom de äger så kallat giftorättsgods, vilket innebär att det ska ingå i bodelningen.

Man kan dock undgå denna huvudregel genom att skriva ett avtal om hur tillgångar ska fördelas vid en eventuell skilsmässa, ett äktenskapsförord (ÄktB 7 kap 2 §).

Om de väljer att skriva ett äktenskapsförord behöver det där framgå att dessa pengar inte ska ingå i en eventuell bodelning. Ni kan till exempel välja att skriva att all egendom ska vara var och ens enskilda egendom, och i så fall behöver ingen bodelning ske vid en eventuell skilsmässa. Ett äktenskapsförord ska upprättas skriftligen, dateras och undertecknas av båda. Det ska sedan registreras hos Skatteverket (ÄktB 7 kap 3 §).

Gällande äktenskapsförord har Lawline en onlinetjänst där man kan skriva ett sådant utifrån en färdig mall. Den hittar du här: https://lawline.avtalsrobot.se/

Hoppas du fick svar på din fråga!

Lawline RådgivareRådgivare
Hittade du inte det du sökte?