Äktenskapsförord

FRÅGA
Hej,Jag och min make skall bli särbos och äga varsin egendom som enskild egendom. Vi har inga gemensamma barn och vill att respektive barn ärver det som är biologiske förälders egendom. Kan vi skriva i ett äktenskapsförord att allt som vi äger var för sig är enskild egendom inkl ev avkastning, ev arv från släktingar, ev personliga gåvor, vinst vid försäljning av egendom med mera? Och om man kan det, hur formulera så att det inte kan kringgås när någon av oss dör?
SVAR

Hej, kul att du valt att vända dig till oss på Lawline för att få svar på din fråga!

Regler om makars egendom finns i 7 kap. äktenskapsbalken.

Ni kan absolut skriva ett äktenskapsförord som förkunnar att all den egendom du räknat upp, ska anses tillhöra vardera make som enskild egendom. Upprättas äktenskapsförordet enligt 7 kap. 3 § ÄktB är det giltigt och ska inte kunna kringgås vid ena makens död.

Är ni osäkra på formkraven kan ni vända er till en familjejurist och anlita dem för att upprätta äktenskapsförordet åt er.

Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till!

Med vänlig hälsning,

Vega Schortz
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1251)
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?
2021-06-30 Kan ett äktenskapsförord tecknas under pågående äktenskap? + hur behandlas pensionssparande vid bodelning?
2021-06-30 Måste ett äktenskapsförord vara registrerat hos Skatteverket?

Alla besvarade frågor (94270)