Ägare till bostadsrätt som förvärvats för framtida boende

FRÅGA
Hej! Jag och min sambo bor idag tillsammans i en hyresrätt. Vi har tillsammans tagit beslutet om att köpa en lägenhet vilket vi (jag) gjort. På pappret är det jag som tagit lån, köpt lägenheten och står på avtalet. Han har betalningsanmärkningar och får därför varken lån eller lägenhet. Av olika anledningar väljer jag nu att lämna honom och undrar därför om sambolagen träder in när vi inte flyttat in i den nya lägenheten? Alltså om han har någon som helst "rätt" till en lägenhet vi inte ens flyttat in i? Mvh Angelica
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Din fråga är om din sambo har någon rätt till lägenheten som du har köpt. Eftersom du står på avtalet och lånet, samt har erlagt köpeskillingen, är det du som är ägare till lägenheten. I vissa fall kan man hävda s.k. dold samäganderätt, d.v.s. att den ena partnern har rätt till en del av bostaden (utan att vara skriven som ägare formellt sett) eftersom denne har bidragit ekonomiskt till hushållet. I ert fall har ni inte ens flyttat in i lägenheten och därmed blir inte denna bestämmelse tillämplig.

Sambolagen blir inte heller tillämplig avseende den nya lägenheten eftersom ni inte flyttat in i den än. Däremot kommer bestämmelserna i denna lag att tillämpas för egendomsförhållandena i er nuvarande lägenheten som utgör ert gemensamma hushåll, jämför 1 §. Begär någon av er bodelning av egendomen i ert nuvarande hem, kommer denna att ske med stöd av sambolagen (8 §).

Välkommen att höra av dig igen om du undrar något mer!

Med vänliga hälsningar,

Desirée Wiberg Hammar
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2782)
2020-11-28 Vad anses som samboegendom?
2020-11-26 Har efterlevande sambo rätt till arv?
2020-11-25 Kan sambo få täckning för enskilda skulder från samboegendom?
2020-11-25 Bodelning av lägenhet enligt sambolagen (SamboL)

Alla besvarade frågor (86656)