Adoptivsyskons rättsliga ställning vid arv
Min far gifte om sig för länge sedan, och adopterade då sin nya frus dotter. Är dottern och jag då halvsyskon?
Jag har själv fru och en dotter. Vad händer när jag avlider? Har min fars adopterade dotter rätt att ärva mig?
I så fall, går det att ändra i ett testamente?
Lawline svarar
Hej,
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Adoption
Bestämmelser som adoption återfinns i föräldrabalken (FB). I och med adoptionen anses adoptivbarnet som din fars barn och får alltså samma rättsställning inom tillämpning av bestämmelser som om det vore din fars "riktiga" barn. Om en make adopterar den andra makens barn anses adoptivbarnet som deras gemensamma barn (4 kap. 8 § 1 st. FB). Det innebär att den nya fruns dotter anses som ditt rättsliga halvsyskon.
Arvsklasser
Om det inte finns ett giltigt testamente så följer man den legala fördelningen av arv som regleras i ärvabalken (ÄB). Enligt ÄB utgår man från tre arvsklasser där den första arvsklassen har företräde framför den andra osv. Det innebär att om det finns en arvinge i första arvsklassen så har den rätt till hela arvet. Man går alltså inte vidare till andra arvsklassen förrän man har konstaterat att det inte finns någon arvinge i den första. Andra arvsklassen ärver endast om det inte finns någon i första.
Dina arvingar
Den avlidnes barn, din dotter i detta fall, utgör den första arvsklassen och har rätt till ditt arv i första hand (2 kap. 1 § 1 st. ÄB). Men om du är gift vid din bortgång så träder den efterlevande maken in framför första arvsklassen, dock endast om det finns gemensamma barn vilket ni har (3 kap 1 § 1 st. ÄB). Det innebär att din fru kommer erhålla hela ditt arv som din dotter inte kan få förrän efter den efterlevande makens bortgång (3 kap 2 § 1 st ÄB).
Eftersom att du har arvingar i första arvsklassen går man inte vidare till nästa arvsklass som omfattar dina föräldrar i första hand och sedan syskon ifall någon av föräldrarna är avliden. Ett halvsyskon ärver endast den del som dennes förälder skulle ha ärvt om den var vid liv. Om det inte finns några helsyskon eller föräldrar vid liv så erhåller halvsyskonet hela arvet (2 kap. 2 § 2-3 st. ÄB).
Testamente
Du kan självklart reglera fördelningen av ditt arv genom testamente. Den enda begränsningen är att bröstarvingar till den avlidne, trots testamentets innehåll, har rätt till halva arvslotten - laglott (7 kap. 1 § ÄB). Arvslotten innebär vad den egentligen skulle få i arv om det inte hade testamenterats bort, laglotten är således hälften av det.
Hoppas du fick svar på din fråga. Tveka inte på att höra av dig till oss om du har ytterligare funderingar!
Vänligen,