Adoptions rättsverkan

2017-03-08 i Adoption
FRÅGA
Hej! Vi funderar på att min styvpappa ska adoptera mig. Min biologiska pappa vet vi inte vem det är. Min styvpappa har funnits i mitt liv sen jag va 2år, idag är jag 37år. Min mamma och styvpappa är gifta. Jag läste hur en vuxenadoption går till här på eran sida. En sak jag funderar på är vad som händer om dom skiljer sig? Jag vill absolut inte förlora min rätt att ärva min mamma vilket jag gör om dom inte är gifta och min styvpappa adopterar mig, men så är ju inte fallet nu. Vilket jag tycker verkar väldigt konstigt att jag kan förlora min rätt till min biologiska mamma om dom inte är gifta. Så jag är lite tveksam till adoption sen jag läste att jag kan mista rätten till min mamma. Hälsningar Andreas!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

För att få adoptera krävs precis som du skriver att din mamma och styvpappa är gifta. Detta är kravet för att adoption ska bli rättskraftig och gå igenom. När adoptionen blir verkställd skärs alla rättsliga band av till din okända biologiska pappa, och din adoptivfar kommer att i rättslig mening anses vara din bilogiska pappa, Föräldrabalken 4 kap. 8§.

För det fall att din mamma och styvpappa (adoptivfar) skulle separera kvarstår det adoptivbandet, likaså det rättsliga bandet er emellan, detta gäller även i förhållande till din mor. Att föräldrarna separerar innebär inte att du förlorar arvsrätt efter din mor, eller din adoptivfar. Att parterna ska vara gifta är endast en förutsättning för att adoptionen ska gå igenom. Din legala arvsrätt kommer att kvarstå till din mor. Det ska även tilläggas att då du blir adopterad av din styvfar kommer du även vara arvsberättigad efter honom enligt den legala arvsordningen, i och med att han i rättslig mening även kommer likställas som om han vore din biologiska far.

Hoppas att svaret var till din hjälp, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (605)
2021-09-18 Om man har ensam vårdnad av barnen, måste den biologiska pappan godkänna att min sambo adopterar barnen?
2021-09-11 Kan min sambo adoptera mitt barn?
2021-08-31 Adoption av makes barn
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn

Alla besvarade frågor (95763)