Adoption när förälder befinner sig på okänd ort

2017-01-23 i Adoption
FRÅGA
Hej jag vill adoptera min frus 15 åriga barn, frugan har ensam vårdnad pappan bor utomlands och vi vet inte om han lever. Går det adoptera? Tack
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I 4 kap. föräldrabalken (FB) hittar du reglerna som berör adoption. Enligt 4 kap. 1 § FB måste man ha fyllt 18 år för att adoptera makes barn. Enligt 4 kap. 3 § måste ni även vara gifta för att du ska kunna adoptera hennes barn.

Huvudregeln är att det krävs samtycke från båda biologiska föräldrarna för att en adoption ska kunna ske, men enligt 4 kap. 5 a § 2 st FB krävs inte samtycke från en förälder som inte har del i vårdnaden. I ert fall innebär det att det inte krävs något samtycke från barnens pappa för att du ska kunna adoptera barnen, detta för att han inte har del i vårdnaden. 4 kap. 10 § 3 st. säger dock att rätten ska höra barnens pappa även om ett samtycke inte krävs, detta kan ofta hjälpa dem att få en bättre bild av vad som är förenligt med barnets bästa. I ert fall verkar det dock som att fadern även befinner sig på okänd ort, vilket gör att han inte kommer att höras i det fall han inte är kontaktbar. Eftersom barnet är över tolv år måste även barnet ge sitt samtycke till adoptionen enligt 4 kap. 5 §.

Rätten utgår alltid från barnets bästa i frågor likt dessa, 4 kap. 6 § FB. Det är därför svårt att säga hur domstolen kommer döma i just ert fall när de har full insikt i alla omständigheter, men med tanke på den information som framkommit här ser jag inte att en adoption borde gå emot barnets bästa.

Du ansöker om adoption till den tingsrätt där du har din hemvist enligt 4 kap. 9 § FB.

Jag önskar er lycka till och om ni har ytterligare frågor är ni varmt välkomna att åter höra av er till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar,

Elin Nordeman
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (605)
2021-09-18 Om man har ensam vårdnad av barnen, måste den biologiska pappan godkänna att min sambo adopterar barnen?
2021-09-11 Kan min sambo adoptera mitt barn?
2021-08-31 Adoption av makes barn
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn

Alla besvarade frågor (95746)