Adoption av vuxen är adoptanten har utländskt medborgarskap

2017-10-30 i Adoption
FRÅGA
Hej mitt namn är Tony och jag har lite frågor gällande adoption.För att vara specifik handlar det om att jag vill att en annan skall adoptera mig som är vuxen själv.Men problemet är det att individen jag vill ha som fader på papper är inte svensk medborgare men befinner sig i Sverige utan papper från migrationsverket.Är det fortfarande möjligt för denne att adoptera mig?Min biologiska fader har jag inte haft någon kontakt med på fler flera år av hemska anledningar.Individen jag vill ha som fader har funnits där för mig i åratal och jag ser verkligen denne som en fader och han mig som en son.Tack på förhand.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inte några direkta hinder för någon att adoptera en vuxen person. Det får dock inte ske av ekonomiska skäl. Eftersom, som du anför, styvfadern under ditt liv har fungerat som din förälder, bör det vara möjligt för denne att adoptera dig. Det ligger heller inte några hinder i att personen du vill adopterar dig har utländskt medborgarskap.

För att genomföra en adoption ska ni vända er till den tingsrätt som finns i det område personen som vill adoptera dig har hemvist (som ledord kan sägas den ort där han är folkbokförd). Skulle ni vända er till fel tingsrätt kan de ändå lämna över målet till rätt domstol (10 kap. 20a § rättegångsbalken). Ansökan, som ska skickas till tingsrätten, kan författas som ett brev som ni båda ska underteckna. Namn och personnummer ska finnas med för er båda. Dessutom ska motivet för adoptionen finnas med (ni skriver att det är för att personen har fungerat som far för dig under X antal år). Det kan även vara bra om din mor skriver under brevet och att det står med att hon samtycker till adoptionen. Domstolen behöver också kontaktuppgifter till din biologiska far, om han lever, eftersom han måste höras i ärendet. Han kan dock inte hindra adoptionen eftersom du är myndig.

Vänligen

Pontus Schenkel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (605)
2021-09-18 Om man har ensam vårdnad av barnen, måste den biologiska pappan godkänna att min sambo adopterar barnen?
2021-09-11 Kan min sambo adoptera mitt barn?
2021-08-31 Adoption av makes barn
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn

Alla besvarade frågor (95861)