Turodningsregler vid uppsägning p.g.a. arbetsbrist
Jag jobbar sedan 5 år med ekonomi/administration på företag med 35 anställda och har blivit uppsagd pga arbetsbrist. Chefen tillika ägaren av företaget anställde sin egen fru något år efter att jag anställts och hon sköter annan administration. Jag klarar hennes arbetsuppgifter men hon klarar inte alla mina mest pga att hon inte har någon ekonomiutbildning. Nu förutsätts det att jag under min tre månader långa uppsägningstid lär henne och chefen att sköta de flesta av mina uppgifter och sedan ska man anlita en bokföringsbyrå för det övriga.
Kan man få göra så?
Lawline svarar
Hej,
Enligt 7§ Lagen om anställningsskydd (LAS) krävs saklig grund för uppsägning. Arbetsbrist anses utgöra en saklig grund. Arbetsgivarens bedömning att arbetsbrist föreligger med hänsyn till ekonomiska eller organisatoriska omständigheter prövas inte av domstolar så länge uppsägningen verkar ha skett av seriösa skäl. Detta innebär inte att arbetsgivaren är helt fri i att säga upp då denne har en skyldighet att iaktta de turordningsregler som anges i 22§ LAS alternativt de som följer av tillämpligt kollektivavtal.
Turordningsregler skapas vanligtvis inom varje driftsenhet och kollektivavtalsområde. Ordningen inom den angivna kretsen bestäms i sin tur av senioritet, dvs. den som haft längst sammanlagd anställning hos arbetsgivaren har förtur.
Om en arbetstagare endast kan få fortsatt arbete genom omplacering, t.ex. för att en specifik tjänst tas bort, är det en förutsättning för undanträngande av en annan anställd att arbetstagaren som omplaceras har tillräckliga kvalifikationer för tjänsten ifråga efter rimlig inlärningstid.
Påpekas bör dock att detta endast gäller i den mån reglerna inte satts ur spel genom kollektivavtal. Vidare gäller speciella regler för mindre företag med under tio anställda. I dessa fall har arbetsgivaren rätt att undanta två personer som anses viktiga för företaget oberoende av vem som annars skulle fått stanna kvar med hänsyn till turordningsreglerna.
Problemet i just ditt fall är att det är din chefs fru som har fått din tjänst. Enligt 1§ LAS undantas nämligen familjemedlemmar från lagens tillämpning vilket innebär att din arbetsgivare varit berättigad att säga upp dig trots att du enligt turordningsreglerna skulle haft företräde till fortsatt anställning. Oavsett detta har du dock företrädesrätt till återanställning enligt 25§ LAS om arbetsbristen upphör och din arbetsgivare har möjlighet att återanställa dig. Du kan läsa mer https://lagen.nu/1982:80.
Lycka till!
Vänliga hälsningar,