Lawline svarar
Hej!
Till att börja med måste sägas att jag inte kan göra någon exakt bedömning av vilken påföljd du kan tänkas få med endast de fakta du angett i frågan. Något kan dock sägas.
Bedrägeri regleras i 9 kapitlet 1 § Brottsbalken (BrB), se https://lagen.nu/1962:700#K9 . Enligt 9 kap. 3 § andra stycket ska det vid bedömande om brottet ska bedömas som grovt särskilt beaktas om gärningsmannen missbrukat allmänt förtroende, använt falsk handling, vilseledande bokföring, om gärningen varit särskilt farlig, avsett betydande värde eller inneburit synnerligen kännbar skada. Med betydande värde brukar menas ungefärligen 200.000 kronor. Om de nyare bedrägerierna skett inom tre år från att de äldre bedrägerierna skett kan detta tala för att fängelse kan bli en aktuell påföljd beroende på om rätten anser att straffvärdet är tillräckligt högt för fängelse, se 30 kap. 4 § andra stycket BrB. Vidare krävs särskilda skäl för att du ska kunna dömas till ett fängelsestraff eftersom du begått brotten innan du fyllt 21 år enligt 30 kap. 5 § andra stycket BrB. Särskilda skäl brukar oftast betyda att det handlar om våldsbrott eller mened eller liknande, men det går inte att utesluta att det i ditt fall kan handla om särskilda skäl för fängelse. Eftersom du anger att du vill reda upp ditt liv så kan du försöka övertyga rätten om att skyddstillsyn med samhällstjänst är den rätta påföljden, då skyddstillsyn innebär en frivård med stöd för förändring, se 28 kap. BrB. Om ändå ett fängelsestraff blir aktuellt så skulle fängelsetiden kortas ned med en fjärdedel p.g.a. din ålder, se 29 kap. 7 § BrB. Du kan läsa mer om principerna för bestämning av påföljd i kapitel 25 till 30 BrB.
Fotboja kan endast aktualiseras om du döms till högst sex månaders fängelse. Du måste i så fall ansöka till Kriminalvården om att få avtjäna ditt straff hemma med fotboja istället för på anstalt. De grundläggande förutsättningarna är att du har ordnad bostad, telefon och sysselsättning. Se mer i lagen om intensivövervakning med elektronisk kontroll https://lagen.nu/1994:451 .
Med vänlig hälsning!