Lawline svarar
Hej,
Du har förstått reglerna helt rätt. Reklamation enligt köplagens 32 §, https://lagen.nu/1990:931, måste göras senast två år efter det att en köpare tagit emot varan, medan reklamation enligt konsumentköplagens 23 §, https://lagen.nu/1990:932, kan göras fram till tre år efter det att konsumenten tagit emot varan. Detta innebär att Du som företagare inte kan reklamera en vara till din leverantör efter två och ett halvt år, trots att din kund har rätt att reklamera till dig vid denna tidpunkt. Reglerna kan tyckas orättvisa och jag ska göra mitt bästa att förklara hur de kan vara utformade som de är:
Syftet med bestämmelserna är att göra säljarens totala ansvar överskådligt och förutsägbart. Säljaren behöver ju inte svara för eventuella fel efter denna tidpunkt. Om han behövde kalkylera med felansvar under avsevärd tid skulle det däremot påverka hans möjligheter att ekonomiskt planera sin verksamhet. Ett annat argument bakom preskriptionsreglerna är att det ju blir allt svårare att bevisa att en vara är behäftad med ursprungligt fel ju längre tiden går. Därav skulle det ändå knappast hjälpa köpare att man tillät mycket längre preskriptionstid t.ex. tio år.
När preskriptionstiden för några år sedan, trots detta, utsträcktes till tre år för konsumenter motiverades detta framförallt med att det fanns ett behov av en förlängning för att förbättra konsumenternas ställning i de fall fel på en vara visade sig först efter en längre tid. Man menade att en tvåårig preskriptionstid vid konsumentköp kunde få negativa konsekvenser vid köp av produkter som förutsätts fungera i mer än två år. Sådana produkter är ofta dyra, och man menade att fel i dem kan få stora ekonomiska följdverkningar för konsumenten. Vid köp av denna typ av varor ansågs konsumenten därför ha ett extra stort skyddsbehov. En treårig preskriptionsfrist överensstämde även med den som gäller för näringsidkarens fordran på konsumenten enligt 2 § andra stycket preskriptionslagen, https://lagen.nu/1981:130.
Anledningen till att man inte valde att inte även förlänga preskriptionstiden i köplagen var att köplagen är dispositiv, vilket betyder att parterna kan komma överens och avtala bort köplagens regler, vilket parterna inte kan i konsumentförhållanden. Man insåg visserligen att reglerna härigenom skulle skilja sig åt på en viktig punkt, och att det skulle komma att begränsa en säljares möjlighet att föra ansvaret för tillverkningsfel vidare till bakre led, men såg ändå inte tillräckliga skäl föreligga för att ändra även i köplagen. För det första trodde man inte att det skulle bli särskilt vanligt med reklamationer efter två år eftersom de flesta ursprungliga fel i varor visar sig redan efter ett år och konsumenten måste fortfarande reklamera inom skälig tid från det att de upptäckt felet. För det andra hänvisade de, som sagt, till avtalsfriheten i köplagen. De utgick ifrån att något problem sällan kommer att uppstå, eftersom parterna i kommersiella förhållanden utformar sina avtal med hänsynstagande till varans egenskaper och förväntade livslängd, och begränsas bara av den tioåriga preskriptionstiden i preskriptionslagen (se 12 §).
De hänvisade också till att särbehandling av konsumenter redan fanns i reklamationshänseende eftersom det inte finns någon motsvarighet i köplagen till regeln i konsumentköplagen om att en reklamation som sker inom två månader från det att konsumenten märkte felet alltid skall anses ha skett i rätt tid. Även här betonades konsumenternas särskilda skyddsbehov.
I vissa kvalificerade situationer får Du som köpare enligt köplagen 33 §, åberopa att varan är felaktig trots att två och ett halvt år passerat. Så är fallet om säljaren har handlat grovt vårdslöst eller i strid mot tro och heder. I dessa fall är dina anspråk endast underkastat den allmänna tioårspreskriptionen.
Slutligen vill jag bara påminna om att, bara för att konsumenten har rätt att reklamera till dig betyder det INTE att denna med automatik har rätt till avhjälpande, omleverans, hävning eller skadestånd av Dig! Du svarar bara för ursprungliga fel, dvs. fel som funnits vid varans avlämnande. Detta är upp till konsumenten att visa, vilket kan vara mycket svårt efter två och ett halvt år. De ska också reklamera inom skälig tid efter att de märkt eller borde ha märkt felet.
Hoppas att svaret har varit till någon hjälp!
Med vänlig hälsning