Lawline svarar
Hej !
Inledningsvis så kan jag bara konstatera att själva ägarbytet inte kan anses utgöra ett giltigt skäl för uppsägning av hyresförhållandet.
Jag utgår från att den aktuella hyresgästen har ett förstahandskontrakt och som du säkert vet så har din hyresgäst då som huvudregel ett besittningsskydd, vilket innebär en rätt till förlängning av hyresavtalet vid en eventuell uppsägning. Dock finns det vissa besittningsbrytande grunder som gör att avtalet kan upphöra efter uppsägningstidens utgång. En av dessa grunder kan vara en större ombyggnad av fastigheten. Således finns det gällande renoveringen en möjlighet för dig att säga upp hyresgästen. Detta beror på om det kan anses utgöra en större ombyggnad av fastigheten eller om det endast handlar om en renovering av en lägenhet etc. Om det gäller en större ombyggnad av fastigheten och det icke är uppenbart att hyresgästen kan sitta kvar i lägenheten samt att det inte är oskäligt för hyresgästen att hyresförhållandet upphör så utgör ombyggnaden en besittningsbrytande grund enligt Jordabalken 12:46§ 4p.se. http://www.lagen.nu/1970:994.
Vägrar hyresgästen att flytta måste tvisten hänskjutas till hyresnämnden, som då avgör vem som ha rätten på sin sida. Detta enligt Jordabalken 12:49§. Se. http://www.lagen.nu/1970:994.
Vidare kan en hyresrätt anses förverkad och då är hyresvärden berättigad att säga upp avtalet att upphöra i förtid oavsett besittningsskyddet. Detta är bara möjligt i de mer extrema fallen. Enligt Jordabalken 12:42§ p6. Se.http://www.lagen.nu/1970:994. Kan en hyresrätt anses förverkad om en lägenhet vanvårdas och hyresgästen åsidosätter vissa förpliktelser. Som du säkert inser krävs det ett väldigt grovt vanvårdande av lägenheten för att din hyresgästs beteende ska anses falla under denna punkt. Utav din fråga är det svårt att utläsa i vilken grad din hyresgäst missköter lägenheten men om det kan kvalificera sig som ett vanvårdande så finns det vissa möjligheter för dig att säga upp hyresgästen enligt denna regel.
Ovan sagda utgör de möjligheter som du eventuellt har gällande uppsägning av din hyresgäst. Dock vill jag påtala att besittningsskyddet är ett väldigt starkt skydd och det kan bli en svår process för dig att vinna. Kanske kan vara en bättre lösning att försöka nå samförstånd med hyresgästen. En prövning i hyresnämnd medför dock inga rättegångskostnader.
Hoppas du är nöjd med svaret!
.
Med vänlig hälsning