Lawline svarar
Hej!
Huvudregeln i svensk rätt är att ett avtal inte behöver vara skriftligt för att vara gällande (med undantag för vissa sorters avtal där skriftlighetskrav är lagstadgat, exempelvis fastighetsköpsavtal). Ett hyresavtal följer huvudregeln och behöver därför inte vara skriftligt för att gälla mellan hyresvärden och hyresgästen.
Eftersom det inte finns något krav på skriftlighet för ett hyresavtal innebär det även att tillägg till eller ändringar i avtalet kan göras utan att kontraktet behöver skrivas om, exempelvis genom att en muntlig överenskommelse träffas mellan hyresvärd och hyresgäst. Ett avtal kan även anses ha ingåtts genom hur parterna agerar mot varandra. Om exempelvis hyresvärden skickar hem ett hyresavi till hyresgästen med en önskad ny hyra, och hyresgästen börjar betala den nya hyran utan att klaga, kan det ses som att hyresgästen accepterat hyreshöjningen som en ändring av hyresavtalet. Om oenighet skulle uppstå om vad som har överenskommits är det upp till den som påstår att en ändring har gjorts i avtalet som ska bevisa detta.
Många hyresavtal innehåller en förhandlingsklausul. Att avtalet innehåller en förhandlingsklausul innebär att en hyresgästsorganisation (Hyresgästsföreningen) sköter förhandlingarna med hyresvärden för hyresgästen, och att hyresgästen accepterar att överenskommelser om hyran eller andra hyresvillkor som träffas under sådana förhandlingar blir gällande ändringar i hyresavtalet. En förhandlingsöverenskommelse ska enligt hyresförhandlingslagen vara skriftlig, och förvaras sedan hos hyresgästsorganisationen respektive hyresvärden (eller dennes organisation). Hyresvärden har en skyldighet att underrätta hyresgästerna om innehållet i förhandlingsöverenskommelsen (exempelvis genom ett anslag i trapphuset eller, som kan ske hos en mindre noggrann hyresvärd, ett hemskickat hyresavi med den nya hyran).
Vänliga hälsningar