Lawline svarar
Till våld mot tjänsteman döms den som med våld eller hot om våld förgriper sig på någon i hans myndighetsutövning eller för att tvinga honom till eller hindra honom från åtgärd däri eller hämnas för sådan åtgärd. detta framgår av 17 kap. 1§ brottsbalken som du hittar www.lagen.nu/196:700. Denna paragraf är ett uttryck för det så kallade tjänstemannaskyddet och gäller alltså alla personer som ägnar sig åt myndighetsutövning. Med myndighetsutövning menas alla beslut av stat eller kommun som innebär ett bestämmande över en enskild. Det kan röra sig om att bestämma om förmån, rättighet, skyldighet, disciplinåtgärd m.m. för den enskilde. Det avgörande är att myndigheten agerar med stöd av lagstiftning och att den enskilde är i en beroendeställning gentemot myndigheten. Myndighetsutövning kan även delegeras till privaträttsliga subjekt såsom Svensk Bilprovning m.m.
Begreppet myndighetsutövning kan alltså omfatta de mest skilda verksamheterna och riktar sig inte enbart mot polis och ordningsvakt. I ett rättsfall från högsta domstolen ansågs en biljettkontrollant i busstrafik omfattas av tjänstemannaskyddet. Det är alltså högst sannolikt att även ambulansförare omfattas av skyddet och att våld mot dessa (när de är i tjänst) således skulle ses som våld mot tjänsteman.
Straffskalan för våld mot tjänsteman är fängelse i högst fyra år, medan densamma för misshandel av normalgraden är fängelse i högst två år. Påföljden för våld mot tjänsteman är alltså i teorin strängare, men det är viktigt att komma ihåg att vid straffmätningen i det enskilda fallet är det många olika faktorer som spelar in och det är inte givet att våld mot tjänsteman alltid bedöms som allvarligare.