Är det ett brott att utan grund anklaga en person för att "ha potential att misshandla någon"?
Lawline svarar
Hej,
Som i nästan alla andra fall kan svaret på en fråga av denna karaktär mer stor sannolikhet variera beroende på omständigheterna i det enskilda fallet och av denna anledning bör man vara försiktig med att dra alltför långtgående slutsatser. Som jag uppfattar frågan skulle detta röra sig om en situation där man utpekar någon för att ha potential för att misshandla någon - alltså inte en situation där man anmäler någon för att ha misshandlat någon
Eventuellt så skulle man kunna tänka sig att en kommentar av detta slag utgör förtal enligt 5 kap. 1 § brottsbalken. Den brottsliga gärningen består i att man utpekar någon annan person såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämnar en uppgift som är ägnad att utsätta denna person för andras missaktning. Det krävs med andra ord att man utpekar någon annan samt att denna uppgift lämnas till någon annan än den man beskyller - ansvar för förtal kan med andra ord inte bli aktuellt om uppgiften endast lämnas till samma person som man pekar ut. Vidare så ska den uppgift som lämnas vara nedsättande på så sätt att den är ägnad att utsätta den utpekade för andras missaktning.
En uppgift om att någon har potential att misshandla någon kan med stor sannolikhet vara en sådan uppgift som är ägnad att vara nedsättande, men för att ansvar ska kunna komma ifråga krävs även att uppgiftslämnaren har handlat uppsåtligen. Vidare kan ansvarfrihet inträda om det objektivt sätt var försvarligt att lämna uppgiften (eller om uppgiftslämnar var skyldig att lämna den). Om man ser till denna situation är det alltså inte tillräckligt att bara anklaga någon (trots att uppgiften kan vara nedsättande eller rent ut av vara ägnad att utsätta den utpekade för andras missaktning), utan uppgiften måste även lämnas till någon annan än den som beskylls. Om uppgiften har lämnats till någon annan än den som utpekas och den har varit ägnad att utsätta den utpekade för andras missaktning samt att uppgiftslämnaren gjort detta uppsåtligen, skulle troligtvis ansvar för förtal kunna bli aktuellt.
Även om uppgiften inte har lämnats till någon annan än den beskylls och således inte kan utgöra förtal, finns det kanske möjlighet att tänka sig att ansvar skulle kunna aktualiseras för ett annat av ärekränkningsbrotten, nämligen förolämpning enligt kapitlets 3 §. Till skillnad från förtal riktar sig förolämpningsbrottet mot den förolämpade själv - det avser således sådana handlingar som varit ägnad att just såra dennes självkänsla. Om så är fallet i denna situation är dock svårt att säga.
Brottsbalken hittar du http://www.lagen.nu/1962:700
Med vänlig hälsning
Lawline RådgivareRådgivare
Ställ en Expressfråga 1499 kr
Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!
Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.