FrågaSTRAFFRÄTTÖvrigt28/02/2007

Bedrägeri eller ocker?

Min dotter och son försökte få min sjuka mamma att skriva över bostadsrätten på dem genom gåvobrev för att "trygga" sitt framtida arv. Är händelsen straffbar eller överreagerar jag?

Lawline svarar

Hej. Om jag förstår din fråga rätt så ”lyckades” barnen inte i sitt försök, utan du vill veta om själva övertalningsförsöket kan vara straffbart. Som jag ser det finns det två straffbestämmelser som skulle kunna vara aktuella. Om dina barn vilselett din mor kan det röra sig om försök till bedrägeri (försök eftersom, om jag tolkat din fråga rätt, din mor inte skrev över bostadsrätten) Bedrägeri föreligger om någon genom att vilseleda en annan person förmår denne att göra något, som innebär vinning för den som vilseleder och skada för den som blir vilseledd. Det avgörande är därför HUR dina barn försökte övertala din mor. Övertalningsförsöket skulle även kunna vara straffbart som försök till ocker. Den som vid avtal eller annan rättshandling begagnar sig av någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroende ställning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget eller för vilken vederlag inte skall utgå, gör sig skyldig till ocker. En gåvotagare kan göra sig skyldig till ocker genom att förmå eller påverka givaren till gåvan, men det krävs då att gåvotagaren utnyttjat exempelvis gåvogivarens oförstånd. När det rör en sjuk person är det mest troligt att gåvotagaren utnyttjat sig av gåvogivarens ”oförstånd” eller ”beroende ställning” (trångmål och lättsinne rör ekonomiska förhållanden) Det framgår inte på vilket sätt din mor är sjuk, men vissa sjukdomar kan innebära att rekvisitet ”oförstånd” blir aktuellt, till exempel demens. Med oförstånd avses såväl bristande omdömesförmåga i allmänhet som oförstånd vid en viss typ av affär. Om din mor inte förstått varför bostadsrätten skulle skrivas över och vilka konsekvenser detta skulle få för henne kan detta tyda på ”oförstånd”. ”Beroende ställning” kan bli aktuellt om din mor kan anses vara beroende av dina barn. Om de exempelvis sköter om henne när hon är sjuk. Hon måste dock ha väldigt begränsade övriga alternativ. Om det finns andra som hjälper henne kan det vara svårt att anse att hon är i en beroende ställning gentemot dina barn. Reglerna om bedrägeri och ocker hittar du i 9:1 § respektive 9:5§ Brottsbalken http://www.lagen.nu/1962:700 Vänligen
Rådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000