Internationella köp, tillämplig lag.

2007-02-16 i KÖPRÄTT
FRÅGA
Vid träffande av avtal genom försäljning av en häst. Köparen är boende i Italien säljaren i sverige. vilken avtalslag ska man följa? Svensk eller Italiensk? går det att avtala om att frakten ligger i köparens risk eller tas denna bort av någon italiensk lagstiftning? Förväntar mig inget svar då frågan är av ett ganska internationellt slag men kanske ett tips om var jag kan leta efter svar.
SVAR
Hej,
När det gäller internationella avtal används Romkonventionen för att avgöra vilken lag som skall tillämpas. Parterna kan själva välja vilket lands lag som skall tillämpas, art 3 Romkonventionen. Om parterna väljer att inte göra detta skall lagen i det land tillämpas till vilket avtalet har närmast anknytning. För att bestämma vilket land det är måste man först avgöra vilken den karakteristiska förpliktelsen är. Det är hemvistlandet för den person som skall uppfylla denna vars lag skall tillämpas.

I ert fall behöver detta inte bli så komplicerat. De så kallade CISG-reglerna (Lag (1987:822) om internationella köp) är tillämplig lag i det här fallet både i Italien och Sverige. Dessa regler har uppstått från konventionen angående avtal om internationella köp av varor. Vad gäller transport av gods kan parterna avtala om riskens övergång etc. enligt art 6 i CISG annars regleras detta i art 67.
Se hela lagen här .
Mitt råd är att ni skriver in i avtalet precis hur ni vill ha det.

Vänliga hälsningar

Cornelia Svensson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (923)
2022-01-26 Kan man villkora bort ångerrätten vid distansköp?
2022-01-14 Dubbelöverlåtelse av lös egendom
2021-12-30 Kan jag som svensk medborgare med svenskt personnummer stå som ägare på en bil i Sverige trots att jag är folkbokförd utomlands?
2021-12-01 Vilken ångerrätt gäller vid köp av telefonförsäljare?

Alla besvarade frågor (98707)