Betalningsföreläggande och bestridande

FRÅGA
Hej! Min man har under en period av x antal år (sista året 2010) levererat hö till en kvinnlig nära bekant. Då hon har jobbigt med ekonomin var tanken att hon skulle betala av med jämna mellanrum och hon fick dessutom ett betydligt lägre pris än andra kunder. Till dags dato har hon ej betalat så mkt som 1 krona och min man tröttnade så han skickade fakturor i december 2012. Ingen respons så påminnelse med hot om inkasso skickades men kom tillbaka med texten bestrider fakturan och hennes signatur på. Ingen motivering överhuvudtaget till VARFÖR hon bestrider. Det finns tyvärr inget skriftligt avtal dom emellan men det finns vissa saker som gör att hon sätter sig på tvären. Vad har min man (och även hon) för rättigheter/skyldigheter? Tacksam för snabbt svar!
SVAR

Tack för din fråga.

Som jag förstår dig har ni ansökt hos kronofogden om ettbetalningsföreläggande och hon har svarat genom att bestrida det. Om densvarande bestrider kravet blir det åter upp till den ansökande att agera; antingenkan din man välja att lämna över ärendet till tingsrätten eller så avskrivsärendet.

Om din man väljer att tingsrätten ska ta upp ärendet blir det en vanligrättegång med de krav som ställs där. Vad som kan bli problematiskt är att detinte finns ett skriftligt avtal; det blir svårare att bevisa att skulden finns.Muntligen avtal är lika bindande som skriftliga men ofta svårare att bevisa.

Sammantaget blir det upp till din man att avgöra om hans chanser attvinna mot henne i en rättegång är tillräckligt stora för att begära att ärendetöverlämnas dit.

Hoppas det gav svar på din fråga.

Hälsningar,

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Kronofogdemyndigheten (537)
2021-12-31 Vad kan man göra för att få tillbaka sin katt?
2021-12-30 Vad gör jag när grannen olovligt nyttjar en del av min fastighet?
2021-12-21 Hur gör man om lånetagaren inte betalar tillbaka pengar?
2021-12-15 Vad ska jag göra för att få betalt?

Alla besvarade frågor (98541)