Betalningsföreläggande - skuldebrev mellan barndomsvänner

FRÅGA
hej. för ett år sen så har jag lånat min barndomsvän 15000 kr och vi kom överens om att betalningen ska ske inom ett år men han har inte betalat någoting än .. ja har inget skuldebrev men jag har ett kvitto på att jag överförde pengarna till hans bankkonto, vad gör jag?
SVAR

Hej!

Om du vill att staten skahjälpa dig att driva in pengarna bör du i första hand vända dig tillKronofogdemyndigheten (KFM). Enligt 2 § lag om betalningsföreläggande ochhandräckning (här)kan KFM förelägga din barndomsvän att betala sin skuld. Din vän kommer därefteratt få möjlighet att invända mot sin betalningsskyldighet, om han bestrider dinbegäran om betalningsföreläggande kommer målet att överlämnas till tingsrätten.

Rimligen kommer såväl KFM som en eventuell tingsrätt bedig lägga fram bevis för att en fordran finns. Det går inte att på förhand sägavilken betydelse det har i bevishänseende att du har kvar kvittot, men förhoppningsvisförnekar inte din vän att han fått låna pengar.

Mitt förslag till dig är först och främst att prata meddin vän innan du vänder dig till KFM. Även mindre tvister riskerar att kostamycket pengar och skapar ofta större konflikter än de i själva verket löser.

Om du till slut väljer att vända dig till KFMrekommenderar jag denna länk (http://www.kronofogden.se/Ansokaombetalningsforelaggande.html),där framgår mer information om hur du ansöker om betalningsföreläggande.

Lycka till!

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Kronofogdemyndigheten (538)
2022-01-22 Betalningsföreläggande
2021-12-31 Vad kan man göra för att få tillbaka sin katt?
2021-12-30 Vad gör jag när grannen olovligt nyttjar en del av min fastighet?
2021-12-21 Hur gör man om lånetagaren inte betalar tillbaka pengar?

Alla besvarade frågor (98676)