Ersättning för utlägg för reparation av gemensamhetsanläggning

Servitutsrättigheter på en gemensamhetsanläggning? Jag har en fråga hur vi ska gå tillväga angående en gemensamhetsanläggning för vatten som vår fastighet och två till fastigheter delar på. För ca 1 år sedan vart vi utan vatten och jag tog vi tog dit en rörfirma som konstaterade att hydroforkärl och tryckströmbrytare måsta bytas. Då det var akut i och med att vi var utan vatten så bad vi firman att byta ut det som måsta bytas ut. Jag bad dom skicka fakturan till oss för att inte krångla till det. Vi betalade den också på ca 9000:-. I fakturan framgår det tydligt att det är just i vattenbrunnen det bytts dessa grejor. Vattenbrunnen står för övrigt på en av de andra fastigheterna. Det finns servitut skrivet mellan oss tre fastigheter där det i klartext står att alla avgifter ska fördelas mellan fastigheterna. Problemet är att vi har fått ersättning för de utlägg vi gjort av en av de två fastigheterna. Den tredje fastigheten (där vattenbrunnen står) har totalt ignorerat våra krav på ersättning. Fastighetsägaren påstår att det är vi som slitit ut delarna och att vi försöker lura denne etc. Vi har försökt med allt men kommer ingenstans. Vi har alla servitutpapper och alla kvitton på de reparationer som gjorts. Vår fråga är hur vi ska gå tillväga för att kräva tillbaka de utlägg vi gjort till vår gemensamhetsanläggning? Kan vi göra det? I så fall hur? Det finns ingen förening då vi endast är tre fastigheter.

Lawline svarar

Hej!

Av servitutet följer att alla avgifter ska fördelas mellan era fastigheter. Det står inte hur kostnaderna ska fördelas men om ni alla utnyttjar anläggningen för er vattenförsörjning är det rimligt att kostnaderna delas lika, dvs 1/3 per fastighet.

I normala fall kunde ni ha kontaktat de andra fastighetsägarna innan ni lät rörfirman utföra sitt arbete men eftersom problemet var akut är det rimligt att ni direkt åtgärdade problemet.

Ni bör därför kunna kräva ägaren av den tredje fastigheten på 3000 kronor. Eftersom ni sparat kvitton kan ni också bevisa hur mycket arbetet kostat. Om grannen vägrar betala kan ni vända er till Kronofogden och ansöka om ett s.k betalningsföreläggande. Grunden för grannens skuld till er är i det här fallet servitutsavtalet som anger att avgifter ska fördelas mellan fastigheterna.

Grannen kommer då antingen få betala pengarna till er eller bestrida skulden. Om skulden bestrids får ni välja om ni vill driva fallet vidare till domstol.

Mitt råd till er är alltså att vända er till Kronofogden. Ni kan läsa mer om betalningsföreläggande på kronofogdens hemsida: http://www.kronofogden.se/Ansokaombetalningsforelaggande.html

 Mvh,

Ronja Kleiser

Ronja KleiserRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Fordringar? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo