Vikariat - Uppsägninstid

Hej ! Jag undrar hur lång uppsägningstiden är när man är anställd som vikariat på ett arbete. På kontraktet står det att jag är anställd från 8/1-13 - 8/3-13. Nu vill jag då säga upp mig men vet inte hur lång uppsägningstiden är. Tacksam för svar ! Mvh Edis Demir

Lawline svarar

Hej!

Vikariat är en så kallad tidsbegränsad anställning enligt 5§ i Lagen om anställningsskydd (LAS). Huvudregeln för en sådan anställning är att den inte kan sägas upp i förtid, det vill säga innan avtalstiden har gått ut. Det går emellertid att avtala om att en sådan tidsbegränsad anställning skall kunna avbrytas i förtid, detta framgår av 4§ LAS. 


För en tillsvidareanställning, det vill säga en anställning som löper utan ett bestämt slut, så är den lagstadgade uppsägningstiden 1 månad enl 11§ LAS. Även denna är dock avtalbar.


Vad gäller ditt vikariat så är du således bunden av avtalet till den 8/3-13, om inte ditt anställningsavtal lämnar utrymme för ett avslutande i förtid.


LAS: http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19820080.HTM


Christoffer TreutigerRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000