Skyldighet för anställda inom Kriminalvården att polisanmäla då brott begås
Lawline svarar
Hej!
Att personal på kriminalvårdsanstalt har anmälningsplikt syftar i första hand på skyldigheten för personalen att till socialtjänsten anmäla om ett barn far illa, till exempel då en intagen på kriminalvårdsanstalt står inför frigivning och det finns risk för att den intagne kommer att begå nya våldsbrott mot sin familj. Denna anmälningsplikt regleras i 14 kap. 1 § socialtjänstlagen (SoL).
Vidare jobbar Kriminalvården efter en nollvision där inga brottsliga aktiviteter och inget våld ska förekomma på anstalterna (http://www.kriminalvarden.se/upload/om_kriminalvarden/Visionen.pdf). Det finns därför en skyldighet för personal på kriminalvårdsanstalt att uppmärksamma och anmäla till polisen ifall en intagen använder våld mot en medintagen, eller begår något annat brott.
När det gäller din andra fråga är det möjligt att avsäga sig sin rätt till arv både före och efter arvlåtarens bortgång. Man kan avsäga sig sin rätt till arv antingen genom godkännande av ett testamente som är upprättat till förmån för annan, eller genom att på något annat sätt skriftligen klargöra för arvlåtaren att man avstår från sin arvsrätt. För att du som bröstarvinge ska kunna avsäga dig din arvsrätt krävs dock att du fått skäligt vederlag eller att egendom motsvarande laglottens värde tillfaller din make eller dina bröstarvingar (17 kap. 2 § 1 st. ÄB). Avsäger man sig sitt arv kommer inte heller ens egna bröstarvingar att få ta del av arvet (17 kap. 2 § 3 st. ÄB).
ÄB hittar du https://lagen.nu/1958:637
Med vänlig hälsning,