FrågaFAMILJERÄTTUnderhåll29/01/2013

Amerikanskt High School jämförligt med svensk gymnasieskola?

Min fråga gäller underhållsbidrag och anknyter till definitionen av utbildning. På annat ställe på er sida står det: "till skolgång räknas studier i grundskolan eller gymnasieskolan och annan jämförlig grundutbildning." Jag undrar nu om High School i USA är annan jämförlig grundutbildning?

Lawline svarar

Hej,

Jag antar att du syftar på 7 kap. 1 § st. 2 föräldrabalken, som rör underhållsskyldighet (https://lagen.nu/1949:381#K7P1S2). Högsta domstolen har behandlat just denna fråga i rättsfallet NJA 1986 s. 345 som du kan läsa https://lagen.nu/dom/nja/1986s345.

Högsta domstolen ansåg att det var "tydligt att studierna [i USA] varken till innehåll eller funktion varit att anse som ett alternativ till en normal grundutbildning efter svenska förhållanden. Det skulle därför strida mot en grundläggande tanke i de nya underhållsreglerna att innefatta de amerikanska studierna i sådan "jämförlig grundutbildning" som kan berättiga ett myndigt barn till fortsatt underhåll av föräldrarna."

Domstolen ansåg alltså inte att High School i USA omfattades av denna definitionen "annan jämförlig grundutbildning". Noterbart är att personen i fråga inte tillgodoräknat sig utbytesåret i sin svenska utbildning, och det är tänkbart att domslutet skulle varit annorlunda om så hade skett.

Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Underhåll? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000