Möjlighet att undvika förskott på arv

Hej Vi är 3 st syskon varav vår bror som är 6 år äldre är autistisk, han har varit på hem sen har var 7 år, Han är helt beroende av vårdare och vårdhem. Vår mor som idag är på äldreboende skall sälja sin bostadsrätt, ca 1 milj kr (liten stad). Vår fråga är, om vår mor enbart vill ge oss 2 andra barn pengarna från lägenheten, är det möjligt? Jag förmodar att hon måste skriva ett papper att det är en gåva till oss och ej förskott på arvet?

Lawline svarar

Hej! Tack för din fråga. Du har helt rätt i att det krävs någon form av viljeförklaring från er mors sida om att hon vill ge er pengarna utan att det ska anses som förskott på arv. Det finns inga formkrav på hur en sådan viljeförklaring ska vara utformad, men att utforma den skriftligen är en fördel ur bevishänseende om en tvist skulle uppstå vid ett senare tillfälle. Detta regleras i 6 kap. 1 § Ärvdabalken, http://www.lagen.nu/1958:637. Med hänsyn till detta, är det således möjligt för er mor att ge pengarna till er två och inte till er bror. Med vänliga hälsningar Ida Persson
Ida PerssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Förskott på arv? Vi hjälper dig till fast pris!

Rättsutredning5995 kr

Få ett juridiskt spörsmål utrett av en utbildad jurist. I den här tjänsten utreder juristen vad som gäller rent juridiskt återkommer till dig med ett skriftligt underlag och förslag på åtgärder. Gäller max 10 sidors underlag. Är underlaget större, vänligen klicka här för en offert.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning