FrågaSTRAFFRÄTTÖvrigt27/11/2006

Misshandel, ungdom

Min son snart 17-årige son har under flera månaders tid känt sig provocerad av en klasskamrat som talat nervärderande om vår familj. Min son har vid tre tillfällen tagit kontakt med skolans rektor för att han vill få till ett samtal dem emelan och för att få hjälp från vuxna på skolan. Jag som mamma har ringt och talat med klassföreståndaren och gjort klart att min son mår dåligt och inte orkar med denna situation, inget har hänt. Denna veckan var min son och klasskompisen ovänner på gymnastiklektionen och min son bad honom om förlåtelse, men klasskompisen ville inte förlåta. I omklädningsrummet säger klasskompisen till min son att han kan slå ner honom och hans mamma på en gång. Min son känner sig mycket provocerad och orkar inte stå mot och slår då med knytnäve i ansiktet på honom vid tre tillfällen. Andra killar går in och bryter bråket. Klasskompisen slår inte tillbaks, men är chockad. han säger att han kommer att polisanmäla min son och senare i veckan hör min son att klasskompisens mamma skall ha polisanmält händelsen. Vi har talat med skolans rektor som kan se att skolan har del i att det gått så längt som det nu har gjort. jag anser att detta hade gått att förhindra med samtal för killarna med vuxna i skolan. Vad händer för min son om det blir en polisanmälan ? Tror Ni att det blir åtal och i så fall vad blir han dömd till ?

Lawline svarar

Om din son har blivit polisanmäld kommer en förundersökning att inledas mot honom. Förundersökningen är till för att utreda om brott begåtts och om det finns tillräckligt starka bevis för att väcka åtal. Om sådana bevis finns eller inte avgör åklagaren efter en objektiv bedömning av de omständigheter som föreligger. Om åtal väcks skulle din son kunna bli dömd för misshandel enligt 3 kap 5 § i Brottsbalken, se http://www.lagen.nu/1962:700. Domstolen skall emellertid beakta, som förmildrande omständighet, att misshandeln föregicks av provokation från klasskamraten, se 29 kap 3 § Brottsbalken. Dessutom skall beaktas att din son är under 21 år och därmed kan dömas till lindrigare straff om han blir dömd, se 29 kap 7 § Brottsbalken. När det gäller påföljd är det endast i verkliga undantagsfall som någon under 18 år döms till fängelse, se 30 kap 5 § Brottsbalken. Med vänlig hälsning
Rådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000