FrågaASSOCIATIONSRÄTTBolag13/05/2012

Utköp från aktiebolag

Jag är delägare i ett aktiebolag sedan ett år tillbaka och betalade då in en summa pengar i aktiekapital och aktieägartillskott. Nu vill jag inte vara kvar av olika orsaker. Helst skulle jag vilja bli utköpt med den summan jag köpte in mig med, men då bolaget inte har tillräckligt med pengar går inte det. Kan jag istället för dessa pengar ta med mig maskiner eller dylikt för motsvarande summa?

Lawline svarar

Hejsan! Tack för din fråga. Som hudvudregel får ett aktiebolag inte förvärva egna aktier enligt 19 kap. 1 § ABL (https://lagen.nu/2005:551#K2). Det finns dock vissa undantag från denna huvudregel. I ditt fall ser jag endast den möjligheten att om Ni har blivit utsatt för maktmissbruk och innehar 10 % kan Ni begära att bolaget eller övriga aktieägare löser in dina aktier. I övrigt kan Ni inte ta maskiner eller dylikt som vederlag för dina aktier. Ni får förhandla med övriga aktieägare så att de köper ut dig eller att någon annan utifrån köper dina aktier.
Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Associationsrätt och Bolag? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000