Arvsrättsliga konsekvenser vid adoption

2012-04-06 i Adoption
FRÅGA
Jag är uppvuxen med min mamma och styvfar. Om min styvfar adopterar mig, hur blir det då med arvet från min mamma? Ärver jag båda?
SVAR
Hej,

Föräldrabalken stadgar i 4 kap. 8 § ( här ) att ett adoptivbarn ska ses som adoptantens barn, med andra ord likställs ett adoptivbarn med ett biologiskt barn. Är din mor och styvfar inte gifta (eller har registrerat partnerskap) kommer din styvfar ensam att ses som din förälder, och du ärver då bara honom. Om de är gifta ses du i stället som deras gemensamma barn och du kommer ärva från dem båda. I det läget tillfaller dock din del i arvet i första hand den efterlevande maken, först när de båda avlidit ärver du. Genom adoptionen förlorar du din rätt till ett eventuellt arv från din biologiska far.

Om du däremot inte adopteras ärver du direkt från din mor. Arvet från såväl din mor som din styvfar kan såklart även fördelas via ett testamente.

Med vänliga hälsningar
Jimmy Lyttbacka
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (601)
2021-07-30 Adoptera 18 åring
2021-07-29 Krävs det samtycke från de biologiska föräldrarna vid en vuxenadoption?
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?
2021-07-05 Kan man adopteras i vuxen ålder och vad innebär det i så fall arvsrättsligt?

Alla besvarade frågor (94458)