Lawline svarar
p<>. Hej och tack för din fråga. Gärningen som du beskriver kan utgöra smitning, enligt lag om straff för vissa trafikbrott (trafikbrottslagen) 5 §.
Av händelsebeskrivningen att döma så har det utan tvekan skett en trafikolycka i lagens mening, då din kompis kört på en annan bil. Det spelar ingen roll om din kompis haft skuld eller inte vad gäller uppkomsten av olyckan, enligt ovan nämnda paragraf. När han därefter uppsåtligen avlägsnar sig från olycksplatsen genom att köra därifrån, undandrar han sig att medverka till de åtgärder olyckan skäligen bör föranleda.
p<>. Även om det inte har blivit mer än en lackskada på den påkörda bilen, har din kompis sannolikt gjort sig skyldig till smitning. Han kunde ju inte med säkerhet ha vetat vilka skador som uppkommit på den påkörda bilen och vad för åtgärder som skulle krävts.
I praxis bilförare dömts för smitning när ingen skada alls uppkommit på det påkörda fordonet (NJA 1998 s. 423).
p<>. Straffskalan för smitning är böter eller fängelse i högst sex månader. Det kan inte fastslås exakt vilket straff som kan tänkas dömas ut i detta fall, eftersom det beror på en rad olika omständigheter. Exempelvis spelar din kompis ålder roll, om han tidigare gjort sig skyldig till brott m.m.
p<>. Länsstyrelsen beslutar om körkortet ska återkallas, oavsett vad påföljden (straffet) blir. I detta fall är det sannolikt att körkortet skulle återkallas, körkortslag 5 kap 2 § punkt 2.
Om körkortsåterkallelse sker inom prövotiden, måste nytt förarprov (dvs. både kunskaps- och körprov) avläggas för att få ett nytt körkort. Körkortslag 5 kap. 14-15 §§.
p<>. Lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott - https://lagen.nu/1951:649
Körkortslag (1998:488) - https://lagen.nu/1998:488
NJA 1998 s. 423 - https://lagen.nu/dom/nja/1998s423
Med vänliga hälsningar,