Förtal av företag.

FRÅGA
Hej, Min fråga är. Har en kund gjort sig skyldig till förtal eller ärekränkning när kunden skriver på en bankgiro inbetalningkort att citat "Ni är ett Blufföretag det är helt klart." slut citat.Kan inte i nu laget bevisa att / om kunden har spridt dessa ord till andra.
SVAR
p<>. Hej och tack för din fråga!

p<>. Det enkla svaret är att brott inte föreligger eftersom det enligt svensk rätt inte är möjligt att förtala en juridisk person( se BrB 5:1).

p<>. Om det som stod på inbetalningskortet däremot hade riktat sig till dig personligen, hade det dock klassats som förolämpning enligt BrB 5:3. Det är dock viktigt att notera att ärekränkningsbrotten normalt inte faller under allmänt åtal (se BrB 5:5), vilket hade inneburit att du fått driva målet själv (utan hjälp av åklagare).

p<>. Om man ser på det inträffade ur ett internationellt perspektiv och dra det väldigt (!) långt skulle dock uttalandet på inbetalningskortet kunna vara otillåtet enligt Europakonventionen (art. 8), eftersom dessa ärekränkningsregler även omfattar företag och kommersiella intressen. I realiteten finns dock inga möjligheter att driva ett sådant mål.

p<>. Hälsningar/

p<>. Carl


Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1196)
2021-05-16 När aktualiseras förtal?
2021-05-16 Är det förtal att skriva ut på sociala medier att någon tror att en person har mördat någon?
2021-04-30 Förtal och brott mot frihet och frid
2021-04-30 Falska anklagelser

Alla besvarade frågor (92315)