Lawline svarar
*Överklagan*:
Tingsrättens dom kan överklagas till hovrätten av den som har dömts, av åklagaren och av brottsoffret. Detta måste göras skriftligen. Överklagandet ska ha kommit in till tingsrätten inom tre veckor från den dag domen meddelades.
Sista dag för överklagande finns angiven i domen. Hur man gör när man vill överklaga framgår närmare av domen. Överklagandet skickas till tingsrätten. Tingsrätten skickar överklagandet och alla handlingar i målet till hovrätten som gör en förnyad prövning av målet.
För att avgöra om prövningstillstånd ska ges, sätter en jurist vid hovrätten sig in i ärendet och redovisar det muntligt för tre domare. Domarna gör sedan en bedömning av tingsrättens dom och om det finns skäl att ge prövningstillstånd. Ett skäl till att hovrätten ger prövningstillstånd är att rätten är tveksam till om tingsrätten dömt rätt.
*Vad Ni skall tänka på för att få tillbaka Era körkort:*Mycket svår fråga att besvara då Ni inte närmare har beskrivit händelsen.
Grovt ratfylleri är ett grovt brott med fängelse i straffskalan, vilket föranleder att det kan vara mycket svårt att få väcka en överklagan (åter igen, svårt att besvara utan att närmare känna till omständigheterna).
Ett argument som ofta hänförs till domstolen avseende indraget körkort är om Ni är i akut behov av bil, tex pga att Ni använder bilen i Er tjänsteutövning.
Med Vänlig Hälsning