FrågaSTRAFFRÄTTTrafikbrott05/02/2011

Straff för rattfylleri utan vittnen?

Grov rattfylla 1,83 promille. Satt ej i bilen när de som ringde polisen kom och satt ej i bilen när polisen kom. Erkände på plats men är osäker på vad jag erkänt, kan jag dömas när ingen sett mig köra eller sitta i bilen?

Lawline svarar

Hej! För att man skall bli dömd för rattfylleri krävs att man uppsåtligen har fört ett fordon under alkoholpåverkan enligt 4 § Trafikbrottslagen. Grovt rattfylleri finns reglerat i 4 a § i samma lag. Åklagaren har bevisbördan för att du har fört bilen efter det att du har intagit alkohol och måste således lägga fram tillräckligt med bevisning för att du skall kunna bli dömd för brottet. Man brukar säga att det skall vara “ställt utom rimligt tvivel” för att straffansvar skall inträda. Att det skall vara "ställt utom rimligt tvivel" är ett högt krav som skall uppnås och om åklagaren inte lyckas komma med tillfredsställande och starka bevis på att du faktiskt har fört fordonet under alkoholpåverkan så kan du inte bli straffad. Självklart är det lättare för åklagaren att bevisa att du har fört fordonet om han/hon har vittnen som kan bekräfta att de har sett dig köra bilen men det finns inget krav på att det måste finnas vittnen för att straffansvar skall aktualiseras. Åklagaren kan till exempel genom andra bevis styrka att du har kört bilen efter det att du har förtärt alkohol. Självklart kan det bli svårt att nå upp till det högt ställda kravet att det skall vara "ställt utom rimligt tvivel" om det inte finns några vittnen men det finns således inget krav på att det måste finnas några sådana. Vill även säga det att rätten skall hellre fria än fälla vid tvivelsmål. Länk till Trafikbrottslagen: https://lagen.nu/1951:649 Med vänliga hälsningar
Emelie GärdeRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000