Lawline svarar
Hej!
Skulle din farbror eller hans fru gå bort så ärver de varandra först eftersom de är gift enligt 3:1 ärvdabalken (https://lagen.nu/1958:637). Har de barn så kommer de att ärva allt sedan när båda föräldrarna går bort, enligt 2:1 ärvdabalken.
När både din farbror och hans fru har gått bort så ska deras arv delas upp på deras sidor. Skulle personen inte ha några barn så ska ens förälder ärva en. Föräldrarna ska då dela lika på arvslotten. Skulle någon av föräldrarna ha gått bort ska din pappa ärva den delen. Skulle eran pappa också ha gått bort så ska du och din syster dela lika, enligt 2 kapitlet 2 paragrafen ärvdabalken. Samma uppdelning görs på eran farbrors frus sida.
Skulle din farbror få barn så har du och din syster inte rätt att ärva dem, för kusiner kan inte ärva varandra enligt svensk lag, enligt 2 kapitlet 4 paragrafen ärvdabalken.
Skulle det inte finnas några arvstagare vid liv förutom far- och morföräldrar till den avlidne ska de i regel ärva, enligt 2 kapitlet 3 paragrafen ärvdabalken. Det har dock inte rätt att ärva i efterhand det vill säga och den farbrors fru först ärver, enligt 3 kapitlet 2 paragrafen ärvdabalken.
Den efterlevande maken har som sagt rätt till arv och det arvet är med fri förfoganderätt, alltså har rätt att göra vad den vill med pengarna men inte testamentera bort dem. Det arv som ska delas ut bestäms som sagt när båda har gått bort. Det går till så att när en av dem går bort så görs en bodelning, eftersom make ska ärva så görs den på papperet. Din farbror och hans fru får då en lott var som den andra förfogar över tills även den avlider. Det arv som arvingar efter den förste avlidna ska få räknas ut som en kvot ur hela deras förmögenhet vid det första dödsfallet. Sedan när båda har avlidit ska de arvingar till den först avlidna få den kvot som de har rätt till ur den efterlevandes dödsbo. Det här står i 3 kapitlet 2 paragrafen ärvdabalken.
Med vänlig hälsning