Lawline svarar
Hej!
Av anställningsavtalet anses följa att arbetstagaren har en viss skyldighet att informera arbetsgivaren om förhållanden som är av betydelse för denna. Omfattningen och utformningen av denna upplysningsplikt är inte närmare bestämd i lag men kan regleras i kollektivavtal eller i ordningsföreskrifter som ensidigt utfärdas av arbetsgivaren. Som utgångspunkt innefattar upplysningsplikten endast förhållanden med direkt koppling till arbetet, och inte uppgifter om arbetstagarens personliga förhållanden.
Diskriminering av arbetstagare p.g.a. kön är förbjuden enligt 2 kap 1 § Diskrimineringslagen (2008:567), se https://lagen.nu/2008:567#K2P1S1. Detta innebär bl.a. att en arbetstagare inte får diskrimineras p.g.a. en graviditet. Lagen är enligt 1 kap 3 § tvingande vilket t.ex. innebär att ett kollektivavtal inte får utformas på ett sätt som strider mot bestämmelserna i Diskrimineringslagen, se https://lagen.nu/2008:567#K1P3S1.
Utifrån det anförda torde det inte finnas några lagstadganden som föreskriver när en arbetstagare senast måste upplysa arbetsgivaren om en graviditet. Det skall påpekas att det kan finnas regler som föreskriver att arbetstagaren vid en viss tidpunkt måste upplysa arbetsgivaren om en graviditet för att t.ex. få ut ersättning vid föräldraledighet enligt Föräldraledighetslagen (1995:584), se https://lagen.nu/1995:584.