Lawline svarar
Hej!
Regler på arbetsrättens område finns huvudsakligen i lagen om anställningsskydd (LAS) och lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL). Den aktuella bestämmelsen i 6 b § LAS reglerar arbetstagares anställningsskydd vid verksamhetsövergång från en arbetsgivare till en annan. De svenska reglerna om verksamhetsövergångar bygger till stor del på EU-rätt, vilket innebär EU-rätten måste beaktas vid tolkning och tillämpning av de nationella reglerna. En första förutsättning för att regeln ska vara tillämplig är att det rör sig om en övergång av verksamhet eller en del av en verksamhet. Begreppet verksamhetsövergång är av komplex natur och bygger på omfattande rättspraxis från såväl EU-domstolen som arbetsdomstolen. Jag går inte närmare in på bedömningen av huruvida en verksamhetsövergång är förhanden eftersom frågan inte uttryckligen berör den problematiken.
6 b § LAS bygger på den s.k. substitutionsmodellen. Regeln innebär att förvärvaren träder i överlåtarens ställe i förhållande till dennes arbetstagare, vilket innebär att de rättigheter och skyldigheter som följer av anställningsförhållandet övergår automatiskt till förvärvaren. Regeln syftar till att säkerställa att arbetstagares ställning inte ska förändras som en följd av en verksamhetsövergång.
Enligt 6 b § LAS gäller att de individuellt avtalade villkor som gällde hos överlåtaren fortsätter att gälla hos förvärvaren. Alla de rättigheter och skyldigheter som följer av anställningsavtalet går över till den nye arbetsgivaren. Anställningsavtal kan ingås formlöst, vilket innebär att även muntliga avtalsvillkor är giltiga. Även muntliga överenskommelser mellan överlåtaren och dennes arbetstagare kommer alltså att gå över till förvärvaren enligt 6 b § LAS.
Märk väl att 6 b § LAS reglerar övergång av individuella avtalsvillkor vid verksamhetsövergångar. Övergång av kollektivavtal och anställningsvillkor däri regleras istället i 28 § MBL.
LAS hittar du här: https://lagen.nu/1982:80
MBL hittar du här: https://lagen.nu/1976:580
Vänligen,