Skuldfällan

FRÅGA
Hej. Vi är en familj som under årens lopp dragit på oss stora skulder, dock inte för konsumtion utan för att överleva helt enkelt. Skulderna uppgår till ca 800 000 kr och känns inte realistiskt att kunna betala tillbaka dessa till alla fodringsägare. Vi "äger" tillsamman en fastighet som är fullt belånad till ca 3 milj. kronor och inget övervärde finns. Banken har sagt upp lånen och vill ha in 60000 kr omgående för att förhindra exekutiv auktion. Min fru har ett företag där vi har behållit alla intäkter och vi har till och med struntat i att betala både skatter och avgifter för att kunna ha mat på bordet. Vi är väldigt bekymrade över vad som kan komma att hända vid en utmätning, för det har vi redan fått flera brev om. Det enda som känns tryggt är att vi inte har något att utmäta. Det finns säkert risk för min fru att åka dit för ekonomisk brottslighet om Skatteverket börjar syna vår ekonomi. Jag arbetar också för hennes företag och vi registrerar ingen uttag av lön till Skatteverket. Har ni något tips på hur vi kan börja ta oss ur det här "ekorrhjulet" utan att bli lynchade? Vi har allvarligt funderat på att sälja huset och flytta utomlands för att börja om på nytt.
SVAR
Hej Daniel,

Tack för din fråga. Jag skulle vilja rekommendera dig att börja med att läsa information på Kronofogdens hemsida www.kronofogden.se där problematiken med svårigheten att betala av sina skulder och tillvägagångssätt för att lösa detta behandlas väldigt detaljerat. Naturligtvis kan du ringa till Kundcenter och få personlig service på tel. 0771 - 73 73 00.

Vidare kan du kan kontakta en budget- och skuldrådgivare i din kommun. Där kan du få kostnadsfri hjälp med att lägga upp en budget. Om du behöver en avbetalningsplan hos dem du är skyldig pengar så kan en budget- och skuldrådgivare informera dig om hur du går till väga. Du kan även hitta råd och tips på Konsumentverkets webbplats: www.konsumentverket.se.

Ansökan om skuldsanering och information om vad som krävs för att bli aktuell för skuldsaneringen hos Kronofogden hittar du här: www.kronofogden.se/blanketterbroschyrer/blanketter/9150.4.3a7aab801183dd6bfd380003379.html.

Börja i den ändan och återkom gärna tillbaka om du har följdfrågor.

Med vänliga hälsningar,
Anna Fahlman
Anna Fahlman
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Kronofogdemyndigheten (538)
2022-01-22 Betalningsföreläggande
2021-12-31 Vad kan man göra för att få tillbaka sin katt?
2021-12-30 Vad gör jag när grannen olovligt nyttjar en del av min fastighet?
2021-12-21 Hur gör man om lånetagaren inte betalar tillbaka pengar?

Alla besvarade frågor (98676)