Omplacering och arbetsvägran
Hej! Jag är fastanställd i produktionen i ett stort företag. För ca 8 månader sedan blev jag tillfrågad om jag ville hjälpa till på en annan avdelning. Jag sa ja, men detta arbete är mycket mer krävande fysiskt och mer stressande än mina förra sysslor. Detta nya arbete är i en ny byggnad och stämmer inte alls med min arbetsbeskrivning. Dessutom har detta nya arbete ca 4000 mer i ingångslön än jag har i dagsläget. Jag har nu jobbat med detta nya arbete i ca 8 månader men jag har fortfarande ett gammalt anställningsavtal och jag har fortfarande min gamla lön. Jag har försökt att få min chef att ge mig ett nytt avtal eller iallafall ge mig rätt lön. Men hon har fördröjt detta i flera månader nu. Nu på senaste har jag sagt att jag tänker gå tillbaka till mina gamla arbetssysslor om jag inte blir rättvist kompenserad för det jag gör. Men nu hävdar hon att jag arbetsvägrar om jag inte fortsätter med mina nya sysslor. Jag har därför några frågor: 1, Har jag rätt till högre lön? 2, Är det arbetsvägran det jag tänker göra? 3, Vad kan jag göra i min situation? Tack för hjälpen, Hälsningar
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline. Jag kommer att använda mig av Lagen om anställningsskydd (LAS) för att besvara din fråga. Du skriver att du blev tillfrågad om att hjälpa en annan avdelning, och accepterade. Jag utgår därför i mitt svar att det inte handlar om någon omplacering på grund av arbetsgivarens omplaceringsskyldighet utan en omplacering inom arbetsgivarens arbetsledningsrätt (7 § 2st LAS). För den delen framstår det lite otydligt om det rörde sig om en omplacering eller ett erbjudande. I slutet av mitt svar finns en sammanfattning.
Allmänt
Jag saknar information angående ditt anställningsavtal och arbetsuppgifterna du utförde och utför nu. Jag vet inte heller hur kollektivavtalsläget ser ut för dig och din arbetsplats. På grund av detta kan jag endast ge ett ungefärligt svar.
Arbetsskyldighet
Omfattningen av en arbetstagares arbetsskyldighet avgörs med vägledning av 29/29-principen. Detta innebär en inskränkning i arbetsgivarens annars i princip fria omplaceringsrätt. Hur långt arbetsgivarens omplaceringsrätt sträcker sig beror därav på arbetstagarens arbetsskyldighet. En omplacering som överskrider arbetstagarens arbetsskyldighet är alltså att likställa med att skiljas från anställningen vilket aktualiserar reglerna om uppsägning i LAS.
Arbetsskyldigheten omfattar alla arbetsuppgifter som utförs för arbetsgivarens räkning, som faller inom arbetsgivarens naturliga verksamhetsområde (dvs. inom kollektivavtalets tillämpningsområde) och inom arbetstagarens allmänna yrkeskvalifikationer. När det gäller akademiker, tjänstemän och offentligt anställda undersöker man om tjänstens beskaffenhet har förändrats i grunden, dvs. om arbetstagaren i realiteten fått en annan anställning, istället för att titta på individens allmänna yrkeskvalifikationer.
Arbetsvägran
I en situation då en arbetstagare arbetsvägrar måste arbetsgivaren först medvetandegöra arbetstagaren genom att förklara att arbetsvägran är fel och att denne riskerar att bli uppsagd; det är först därefter när arbetstagaren fått en möjlighet att besinna sig som det kan föras vidare.
I vissa fall kan det dock finnas omständigheter som leder till att arbetstagaren har starka skäl att vägra att utföra en viss uppgift. I ett förarbete till medbestämmandelagen, prop. 1973:129 s. 124, skriver man "En ordervägran bör inte utan vidare anses utgöra grund för uppsägning. Omständigheterna i det enskilda fallet kan ha varit sådana att arbetstagaren har haft skäl för sin vägran som det kan vara rimligt att ta hänsyn till". Det kan t.ex. vara fråga om uppgifter som arbetstagaren uppfattar som omoralisk, olaglig eller i strid med god sed.
En kollektivavtalsbärande facklig organisation har möjlighet att lägga sitt tolkningsföreträde i en fråga om arbetsskyldighet, 34 § medbestämmandelagen. Om organisationen använder den möjligheten, blir arbetstagarens agerande inte en arbetsvägran. Om du är medlem i en facklig organisation kan du alltså vända dig till dom och få deras syn på saken om de är villiga att utnyttja sitt tolkningsföreträde.
Avtalsfrihet
Om du blev erbjuden arbete på annan avdelning (inte omplacerad enligt arbetsgivarens arbetsledningsrätt) och accepterade så kan det ses som ett muntligt tillägg till ditt anställningsavtal. Att du inte vid detta tillfälle diskuterade arbetsuppgifterna och lön kan mycket möjligt falla på dig, något du behöver bära ansvaret för. Att du fortfarande har kvar din lön, och att den inte blivit sänkt, talar inte till din fördel heller.
Sammanfattning och mitt råd till dig
Som sagt kan jag endast ge dig ett ungefärligt svar. Utifrån det du beskrivit så har du troligen inte någon rätt att arbetsvägra. Skulle du göra det kan din arbetsgivare få rätt att säga upp din anställning. Lagenligt ser det svårt ut att kräva högre lön, men det kan säkert förhandlas om, särskilt om du är med i facket. Mitt tips till dig är att du kontaktar ditt fack, om du har ett, och hör med dem hur de ser på din situation.
Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Jag kan även sätta dig i kontakt med vår ordinarie byråverksamhet om det kvarstår osäkerheter efter vår kontakt. Med vänlig hälsning,