Vilket skydd har jag om jag blivit anklagad för stöld?

FRÅGA
Hej!Jag har varit behjälplig att mata en väns katt. Även ägarens vuxna dotter hat haft tillträde till lägenheten och har varit där. Nu kom min vän hem och upptäcker att hon blivit bestulen på dyrbara smycken.Detta känns fruktansvärt då jag så klart blir huvudmisstänkt kan omöjligt bevisa min oskuld. Vad har jag för stöd/skydd i ett sådant läge?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Som jag tolkar det är du misstänkt för att ha bestulit din väns smycken. Huruvida polisanmälan har skett framkommer inte. Om en polisanmälan sker inleds det en förundersökning. Under förundersökningen utreds brottet och det kan t.ex. ske förhör och inhämtning av annan bevisning. Det "skydd" du har i det hela är att även om du skulle vara misstänkt har du ingen skyldighet att bevisa din oskuld. Om åklagaren anser att det finns tillräcklig bevisning för en fällande dom ska vederbörande väcka åtal mot dig. I en domstolsförhandling är det åklagaren som har bevisbördan och har en skyldighet att frambringa sådan bevisning att det är ställt utom rimligt tvivel att du utfört brottet.

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
2Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-04 18:15
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (528)
2019-09-16 Min sambos demente far har blivit bestulen - kan jag anmäla brottet?
2019-08-31 Vad räknas egentligen som egenmäktigt förfarande?
2019-08-31 Är det lagligt att ta och sälja hyresgästers cyklar efter fyra veckors uppmaning?
2019-08-16 Kan jag dömas till fängelse för en stöld som var ett misstag och som jag ångrar?

Alla besvarade frågor (72857)