Vilken uppsägningstid har en behovsanställd?

FRÅGA
Uppsägning vid behovsanställd.Hejsan jag undrar om jag behöver jobba mina 3 månaders uppsägningstid som det står på mitt kontrakt eller om det enbart gäller en månad då jag står som anställd vid behov. Jobbar inom resturang och just nu så jobbar jag alltid kväll från tisdag-lördag. Detta passar ej mitt familjeliv så jag söker vidare men vill veta gällande uppsägningstiden då jag blivit erbjuden ett nytt jobb som önskar att jag börjar omgående.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad är rättsfrågan?

Frågan är vilken uppsägningstid som gäller i ditt fall. Frågor av denna art regleras i lagen om anställningsskydd (LAS). Observera dock att LAS är semidispositiv (2 § LAS). Detta innebär att lagen till viss del kan avtalas bort.

Vad säger LAS om uppsägningstid?

En behovsanställning är en intermittent anställning vilket är en anställningsform som inte är lagreglerad. Arbetstagaren arbetar endast vid behov efter förfrågan från arbetsgivaren. Med en intermittent anställning har den anställde inte någon rätt att jobba ett visst antal timmar i veckan. Med anledning av att en behovsanställning inte är en anställningsform rent juridiskt sett, betraktas den antingen som en tillsvidareanställning, anställning utan något slutdatum, eller en visstidsanställning, det vill säga en anställning med ett slutdatum.

Vid en tillsvidareanställning är uppsägningstiden mellan 1 till 6 månader beroende på hur länge du har varit anställd (11 § LAS). Om det istället rör sig om en visstidsanställning så är huvudregeln att arbetstagaren ska arbeta den tid som avtalet stadgar och kan inte säga upp sig innan avtalets utgång (4 § 2 st LAS). Observera dock att det är möjligt att avtala om andra uppsägningstider än det som lagen anger.

Vad innebär detta för dig?

I och med att det står i ditt kontrakt att du har en uppsägningstid på tre månader så är det den som gäller.

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att ta kontakt med oss på Lawline igen.

Med vänlig hälsning,

Sabrina Curan
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1539)
2020-05-31 Saklig grund för uppsägning
2020-05-30 Muntlig erinran
2020-05-29 Kan en visstidsanställd bli uppsagd i förtid enligt turordningslista?
2020-05-29 Jag har blivit avskedad, vad ska jag göra?

Alla besvarade frågor (80558)