Vilken rätt har man att åberopa fel i bostadsrätt?

2019-08-09 i Köplagen
FRÅGA
Hej har köpt en bostadsrätt o när vi köpte den så ville kunna bygga ut altanen för den var liten o när vi fråga om det går så fick vi till svar att det inte ska vara några problem bara man medel styrelsen. Nu har det gått en tid sedan köpet o vi har tillsammans med granen lämnat in ritning på hur vi vill göra. Men vi har fått avslag på grund av ett gammalt beslut om att altan inte får ändras på vissa fastigheter o den informationen har vi inte fått före köp o för oss var det en avgörande roll i köpet då det är en underbar utsikt från altanen men den är för liten för att kunna utnyttjas fullt ut vad kan vi göra vilka rät har vi det var 3 år sedan vi köpte.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Köp av bostadsrätt omfattas av köplagen då bostadsrätt är lös egendom. Eftersom detta köp omfattas av köplagen har köparen en långtgående undersökningsplikt. Köparen måste alltså undersöka bostadsrätten utförligt innan köp och det som kunde upptäckas innan köpet kan köparen inte göra gällande efter köpet.

Även om du inte nämner vad det är för beslut som hindrar utbyggnaden så omfattas beslutet av er undersökningsplikt om det togs innan ni köpte bostadsrätten. Utöver detta måste ni reklamera eventuella fel inom "skälig tid", ni förlorar helt rätten att åberopa fel efter 2 år såvida inte säljaren agerat grovt vårdslöst, vilket säljaren inte gjort i detta fall. Detta resulterar tyvärr i att ni inte kan begära prisavdrag eller hävning på grund av att altanen inte får byggas ut.

Behöver ni professionell juridisk rådgivning kan ni mejla mig på eric.nilsson@lawline.se så återkommer vi med offert.

Med vänliga hälsningar,

Eric Nilsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
C5 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-10 09:46
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1026)
2019-08-22 Vad gäller när man sålt en vara i befintligt skick?
2019-08-21 Varan överensstämmer inte med avtalet, nu får jag inte tag på säljaren. Vad gäller, och vad gör jag?
2019-08-18 ​Köparens underlåtenhet att hämta varan
2019-08-13 Fel på bil vid försäljning mellan privatpersoner

Alla besvarade frågor (72154)