Vilken majoritet krävs vid ändring av avgifter i en ekonomisk förening
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Utredning
Den lagstiftning som främst kommer behandlas vid utredning av ditt ärende är, Lag (2018:672) om ekonomiska öreningar (FL).
Allmänna hållpunkter
I föreningens stadgar ska uppgifter om den obligatoriska insatsen för varje medlem finnas, 3 kap. 1 § p. 4 FL. Om det förekommer regelbunda avgifter till föreningen ska stadgarna innehålla en uppgift om avgiftens högsta belopp, 3 kap. 2 § FL. Ska stadgarna ändras ska det vara en fråga för föreningsstämman, 3 kap. 4 § FL.
Extra föreningsstämma
En styrelse kan kalla till en extra föreningsstämma om styrelsen anser att det finns skäl att hålla en sådan före nästa ordinarie föreningsstämma, 6 kap. 12 § FL. Det handlar om viktiga frågor som inte kan vänta till nästa ordinarie föreningsstämma.
Majoritetskrav vid stämmobeslut
Huvudregeln är att ett beslut fullbordas med en beslut som fått mer än hälften av de angivna rösterna, 6 kap. 33 § FL. När det gäller ändring av stadgarna som innebär att en medlems skyldighet att betala till föreningen ökar, krävs en majoritet på minst 3/4 av de röstande, för att beslutet ska gå igenom, 6 kap. 36 § FL.
En ändring av stadgarna kan även innebära ett tillägg. Såfort något i stadgarna ändras innebär det en ändring av stadgarna. Som tidigare nämt ska frågan om avgifter finnas med i stadgan, 3 kap. 1 § p. 4 FL.
Avslutande ord och ytterligare rådgivning
Vid fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig på nytt. Antingen här på hemsidan och då genom några av våra utmärkta betaltjänster eller via vår ordinarie byråverksamhet. Själv nås jag på nelly.starkengren@Lawline.se och du får mer än gärna kontakta mig direkt ifall du önskar ytterligare hjälp i den fortsatta processen.
Notera dock att vi på straff- och skatterättens område endast ger viss typ av inledande rådgivning likt denna och då inom ramen för vår expresstjänst som du numera har nyttjat. Byrån åtar sig inte några sådana uppdrag fullt ut. I så fall behöver du vända dig till en byrå specialiserad på straff- respektive skatterätt.
Avslutningsvis hoppas jag att min hantering av ditt ärende har varit givande och att det presenterats på ett tydligt och utförligt sätt. Återkom gärna med synpunkter genom att skicka in ett omdöme när du mottar en sådan förfrågan.
Med vänliga hälsningar,